Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema (52) volgt de geliefde Eberhard van der Laan op als burgemeester van Amsterdam. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke burgemeester van onze hoofdstad.
En dat ging niet zonder slag of stoot.
Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema (52) volgt de geliefde Eberhard van der Laan op als burgemeester van Amsterdam. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke burgemeester van onze hoofdstad.
En dat ging niet zonder slag of stoot.
Lees ook
Femke Halsema wordt nieuwe burgemeester van Amsterdam
Gisteravond is Halsema uitgeroepen tot de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Op haar website schrijft ze dat de voordracht door de raad als burgemeester haar ‘blij, trots en nederig’ maakt. ‘Het is een groot voorrecht om mijn stadgenoten de komende jaren in deze rol te mogen dienen. Met alles wat ik kan bieden zal ik me inspannen om burgemeester van alle Amsterdammers te zijn.’
De voormalig GroenLinks-leider is geboren in Haarlem als dochter van een moeder die lange tijd wethouder sociale zaken en werkgelegenheid voor de Partij van de Arbeid in Enschede is geweest. Haar vader was gemeenteambtenaar. Het komt dus niet uit de lucht vallen dat ook Halsema de politiek is ingegaan. Op 22-jarige leeftijd besluit ze sociologie te gaan studeren en algauw na het afronden van haar studie gaat ze aan de slag bij het partijkantoor van de PvdA.
Het absolute politieke hoogtepunt van Halsema begint in 2003, wanneer zij wordt gekozen als partijleider en fractievoorzitter van GroenLinks. Die functie bekleedt ze tot 2010, daarna besluit ze uit de politiek te stappen. Ze gaat dan aan de slag als documentairemaker en bijzonder hoogleraar. In die ‘rustigere’ periode krijgt ze ook meer tijd voor vriend Robert Oey en hun tweeling Suzy en Bruno.
Lees ook
Burgemeester Eberhard van der Laan (1955 & 2017): een man van het volk
Dat Halsema weer de politiek ingaat, komt voor velen als een verrassing. In haar autobiografie Pluche, die in 2016 uitkwam, schrijft ze dat ‘het afscheid van de politiek definitief is’. ‘Ik ga niet de wachtkamer in van het politieke bestuur om na een paar jaar weer tevoorschijn te komen en een Senaatszetel te beklimmen of een burgemeestersketting om te hangen.’ Waarom Halsema toch heeft gesolliciteerd naar de functie burgemeester van Amsterdam, is nog onduidelijk.
De tekst in Pluche:
https://twitter.com/JosSwartjes_SP/status/1012093286130044928
De gooi naar het burgemeesterschap gaat niet zonder slag of stoot. Al snel nadat haar naam wordt genoemd tijdens de procedure, starten inwoners een petitie. ‘Houd Femke Halsema uit de Stopera’ wordt ruim zevenduizend keer ondertekend. Velen van hen vinden dat de 52-jarige politica te weinig bestuurlijke ervaring heeft. Ook de procedure zelf verloopt niet soepel: vorige maand werd de vacature opnieuw opengesteld omdat er te weinig geschikte kandidaten waren.
Vanuit Den Haag wordt er wisselend gereageerd op het nieuws. Fractieleider van GroenLinks, Jesse Klaver, noemt zijn voorganger een ‘krachtig boegbeeld’. Minder enthousiast zijn ze bij het Forum voor Democratie. Lijsttrekker Annabel Nanninga: ‘De gemeenteraad heeft die zo beslist, en wij houden ons aan de uitkomst’. Volgens parlementair verslaggever Frits Wester moet Halsema de komende tijd transformeren van een politicus op het Binnenhof naar een bestuurder in Amsterdam. “Los van het ingewikkelde met het college, moet ze ook nog de harten van de bevolking voor zich winnen.”
Reactie Jesse Klaver:
En zo reageerde PvdA Amsterdam:
Wij zijn blij met de voordracht van Femke Halsema
De eerste vrouwelijke burgemeester van onze stad! https://t.co/YxP2EkYEps— PvdA Amsterdam (@pvda_amsterdam) June 27, 2018