Nederlandse longartsen pleiten vandaag voor een totaalverbod op e-sigaretten. Wat weten we precies over (de gevaren van) de elektronische sigaret?
Wij zetten vijf vragen en antwoorden voor je op een rij.
1. Waar bestaat een e-sigaret uit?
Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. Andere stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Er is niet één soort e-vloeistof op de Nederlandse markt, waardoor de stoffen per e-sigaret kunnen verschillen.
2. Kan het, net als roken, schadelijk zijn voor de gezondheid?
De ‘normale’ sigaret blijft schadelijker dan de elektrische variant, maar dat betekent niet dat de e-sigaret zonder gevolgen komt. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het niet raadzaam is om e-sigaretten langdurig en structureel te gebruiken. Er zitten namelijk nog steeds schadelijke stoffen in, zoals nicotine. Inhaleren hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
3. Hoeveel onderzoek is er al naar de gevolgen van de e-sigaret gedaan?
Arts-epidemioloog Esther Kroes vertelde in het consumentenprogramma Radar dat over de precieze gevolgen nog meer onderzoek gedaan moet worden. Die studies zouden zich kunnen richten op de relatie tussen hart- en vaatziekten en kanker. Dát de e-sigaret schadelijk kan zijn is dus bekend, maar volledig klinisch bewijs is er nog niet.
4. Wat zijn de recentste ontwikkelingen rondom de e-sigaret?
Maandag werd bekend dat longartsen wegens ‘zorgwekkende ontwikkelingen’ de e-sigaret willen laten verbieden. Zo zouden er patiënten zijn die bloed ophoesten en ernstige astmatische klachten hebben gekregen. Het aantal Nederlanders dat na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terechtkomt, is opgelopen van drie naar acht. Eén patiënt was er recentelijk zo ernstig aan toe, dat die op de intensive care belandde. In Amerika zouden er zelfs al achttien mensen aan de e-sigaret zijn overleden, blijkt uit recente cijfers van Centers for Disease Control and Prevention. Dat zou wel te maken hebben met verkeerd gebruik: de mensen zouden THC en vitamine E combineren, wat voor problemen in de longen zorgt.
5. Hoe effectief is een e-sigaret als je wilt stoppen met roken?
Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan, is ook te lezen op de site van het RIVM. Er bestaat in ieder geval een groot risico dat de rookverslaving in stand blijft, en mensen de e-sigaret blijven gebruiken – in plaats van de ‘normale’ variant.