Het is relatief stil omtrent de app CoronaMelder, terwijl de lanceringsdatum van 1 september allang verstreken is. Hoe staat het ervoor?
Om te beginnen: deze datum bleek duidelijk te ambitieus.
Het is relatief stil omtrent de app CoronaMelder, terwijl de lanceringsdatum van 1 september allang verstreken is. Hoe staat het ervoor?
Om te beginnen: deze datum bleek duidelijk te ambitieus.
We frissen het geheugen even op. De CoronaMelder geeft een melding als gebruikers te lang in de buurt zijn geweest van iemand die positief getest is op het coronavirus. De app kon 1 september nog niet online vanwege de benodigde wet die nog op goedkeuring wacht. Daar gaat veel tijd overheen, wat maakt dat de CoronaMelder nog altijd in zijn testfase verkeert. Zo wordt de app nu in vijf GGD-regio’s proefgedraaid: in Drenthe, IJsselland, Twente, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland.
Lees ook
CoronaMelder: dit is wat je moet weten over de langverwachte (en omstreden) app
Volgens cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft gedeeld met NU.nl, hebben in de eerste drie weken van de testperiode zo’n 1.111 mensen zich laten testen naar aanleiding van een melding van de CoronaMelder. Deze cijfers gaan over de periode van 17 augustus tot 6 september.
Destijds was een melding van de app voldoende om een test aan te vragen, ook al had je nog geen klachten. Opvallend is dat driekwart van die tests (840) werd uitgevoerd door GGD’s búiten de vijf testregio’s. Een melding sturen kan enkel vanuit de testregio’s, maar een melding ontvangen kan in het hele land. Waardoor het grootste deel van de tests na een CoronaMelder-waarschuwing terechtkwam bij de GGD’s in de rest van het land, is onduidelijk. Een woordvoerder van het ministerie zegt te vermoeden dat dat komt doordat buiten de vijf regio’s ook de meeste besmettingen zijn.
De woordvoerder liet NU.nl ook weten dat het niet duidelijk is hoeveel geteste personen daadwerkelijk het virus hadden.
Lees ook
CoronaMelder-app niet live op 1 september, spoedwet nog niet goedgekeurd
Sinds half september is testbeleid rondom de CoronaMelder aangepast. Wie een melding krijgt, wordt niet langer gevraagd om zich zo snel mogelijk te laten testen. Dit omdat de testcapaciteit dat niet aan zou kunnen. En dat is een heikel punt voor de Eerste Kamer, die begin deze week een besluit moet maken over de wetgeving rondom de corona-app.
Ze zijn kritisch en vragen zich hardop af of de app wel zin heeft, als je je na een melding niet direct kan laten testen. Henk Otten van de Partij voor de Toekomst is tegen de app. “De app is bedoeld om op te sporen en te testen, maar het testbeleid is een chaos en nu wil de minister de app er doorheen jassen.”
Ook coalitiepartij D66 zet vraagtekens bij het nut van de app. “We willen dat de app niet een beetje zin heeft, maar enorm veel zin heeft. Als mensen na een melding voor niets thuis moeten blijven, is dat niet goed voor het draagvlak van de app”, stelt senator Annelien Bredenoord.
Lees ook
Voor het eerst meer dan 4000 coronabesmettingen vastgesteld binnen 24 uur
Dat het testbeleid nog niet op orde is als de CoronaMelder landelijk wordt ingevoerd, is volgens de PvdA in de Eerste Kamer geen probleem. “Het is een misvatting dat je na een melding meteen getest moet worden”, zegt Jopie Nooren tegen EenVandaag. “Na drie dagen zou je pas een positieve test kunnen hebben, dus mensen zouden gewoon thuis moeten blijven.” Uit onderzoek blijkt echter dat mensen die een melding krijgen er niet toe geneigd zijn om in quarantaine te gaan. “Ik wil weten wat De Jonge gaat doen om te zorgen dat mensen wél thuis blijven”, aldus Nooren.
Ondanks vragen en kritiek, kreeg de CoronaMelder in de Tweede Kamer het voordeel van de twijfel. Op dinsdag gaf ook de Eerste Kamer groenlicht voor de app. In een hoofdelijke stemming gaven 51 senatoren hun steun. 19 senatoren stemden tegen. Nu de wet aangenomen is, wordt de app zaterdag 10 oktober landelijk uitgerold.
De app downloaden? Dat kan hier.