Nikab- en boerka-dragers mogen voortaan niet meer hun gezichtsbedekkende kleding dragen in overheidsgebouwen, het ov, ziekenhuizen en scholen.
Van ‘belachelijk’ tot ‘eindelijk’: het boerkaverbod leidt tot veel verdeeldheid.
Nikab- en boerka-dragers mogen voortaan niet meer hun gezichtsbedekkende kleding dragen in overheidsgebouwen, het ov, ziekenhuizen en scholen.
Van ‘belachelijk’ tot ‘eindelijk’: het boerkaverbod leidt tot veel verdeeldheid.
Met het verbod moeten Nederlanders zich veiliger voelen en kunnen mensen elkaar aankijken en herkennen, zowel voor communicatie als voor identificatie. Wordt er niet naar de wet geluisterd, dan kan er een waarschuwing worden gegeven, kan de politie worden ingeschakeld of moet er een boete van minimaal 150 euro worden betaald.
De handhaving van het verbod was vóór vandaag al omstreden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten niet te zullen handhaven omdat ze politiemensen liever inzet voor andere zaken, en ook Rotterdam en Utrecht geven de wet geen prioriteit. Openbaarvervoerbedrijven lieten daarnaast weten geen moslima’s te zullen weigeren als zij hun gezicht hebben bedekt. Zij hebben namelijk vervoersplicht.
Lees ook
Waarom #boerkabuddies momenteel trending is op social media
Maar je mening ventileren wordt van beide kanten niet bepaald gewaardeerd. Voorstanders, zoals de #boerkabuddies, krijgen felle kritiek omdat men vindt dat zij onderdrukking van vrouwen steunen. En ook tegenstanders krijgen virtuele beschuldigingen van racisme naar hun hoofd geslingerd.
Waarom vind ik het een afgrijselijk ding vind? Omdat het veel meer is dan een stukje stof: het staat voor een extreem vrome, radicale ideologie. De vrouwen die ze dragen, zullen vast niet allemaal IS-fans zijn, maar de IS-vrouwen droegen wel allemaal een niqab, bijv.
— Brenda Stoter Boscolo بريندا 💙 (@BrendaStoter) July 31, 2019
Het is de grote verdwijningstruc voor vrouwen, die letterlijk niet gezien mogen worden, behalve door hun man – voor God. Zoveel mogelijk thuis blijven, niet werken (niemand neemt je aan), voor de kinderen zorgen… Daarom staat het imo haaks op het feminisme.
— Brenda Stoter Boscolo بريندا 💙 (@BrendaStoter) July 31, 2019
Nogmaals mijn welgemeende oproep: ben je niqaabdraagster en vrees je voor aanvallen van derden wanneer je buitenshuis een afspraak hebt of om een andere reden buiten moet zijn? Laat het mij weten. Ik kom je graag vergezellen. En misschien zijn meer twitteraars bereid dit te doen.
— Saفa | 💭 (@SafaTweets) July 31, 2019
https://twitter.com/MarkVerspoor/status/1156616160315678721?s=20
https://twitter.com/shadraouf/status/1156566806313820161?s=20
Ook organisaties als Amnesty die een kant kiezen in het debat, worden in het nauw gedreven door tegenstanders. ‘Vrouwen hebben de vrijheid om te kiezen wat ze dragen’, schrijft de mensenrechtenorganisatie. ‘Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, lost geen problemen op en schendt mensenrechten.’ Tegenstanders op Twitter noemen hen ‘knettergek’ en vinden de boerka ‘een gevangenis van stof’.
Vrouwen hebben de vrijheid om te kiezen wat ze dragen.
Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, dat donderdag in Nederland ingaat, lost geen problemen op en schendt mensenrechten.
Wij zijn tegen de wet die vanaf donderdag in Nederland van kracht is. pic.twitter.com/ig1dTYFJ9S
— Amnesty NL (@amnestynl) July 30, 2019
Lees ook
Nikab-draagster over boerkaverbod: ‘De vooroordelen doen pijn’
Wij spraken nikab-drager Uhmm Abdelmalik over het verbod. Zij vertelt ons waarom haar boerka helemaal geen middel van onderdrukking is. “Mijn vrijheid en veiligheid zijn beperkt. Ik heb mijn nikab nooit gedragen omdat het moet van mijn man of omdat hij mij onderdrukt, iets wat veel mensen denken.” Integendeel: “Het is een keuze van mezelf geweest. Mijn man grapt weleens dat ik hém onderdruk.”