Thuiswerken is nog steeds de norm en uitjes in de weekenden worden uitgesteld. De trouwe vierwieler staat daardoor dagen- of zelfs wekenlang stil.
En dat kan gevolgen hebben voor je auto.
Lockdown
Door de lockdown vervalt voor velen het woonwerkverkeer en een bezoekje aan de dierentuin aan de andere kant van het land gaat ook niet door. De auto staat daardoor voor een lange periode stil. Een voordeel daarvan is dat je het milieu én je portemonnee spaart.
Maar het heeft ook een keerzijde: als je wagen te lang stilstaat kan dat blijvende schade veroorzaken. Tijd om dat scheurijzer dus nét wat extra liefde te geven. Wij vertellen je hoe.
Door te rijden, wordt de accu van de auto opgeladen. Staat de auto voor een lange tijd stil, dan wordt de accu dus niet opgeladen en kan het zijn dat je auto niet meer start. Niemand heeft zin om de wegenwacht te bellen of de buurman te vragen om startkabels, dus doe jezelf een plezier en rijd elke week even een rondje. Gewoon je favoriete route door de buurt of pak de auto voor de wekelijkse boodschappen. Zo zorg je er voor dat de dynamo de accu weer van stroom kan voorzien.
Enkel de motor starten zonder te rijden, heeft geen zin. De accu heeft een piek aan stroom nodig om de motor op te starten. Als de auto dan stil blijft staan, kan de accu niet opgeladen worden en is hij dus juist eerder leeg. Een mooi excuus dus, om het huis minimaal 20 minuten te ontvluchten.
Banden
Mocht je auto heel lang op dezelfde plek staan, dan kan dat resulteren in ‘vierkante banden’. Het onderste deel van de banden wordt dan afgevlakt. Om dat te voorkomen, kun je de bandendruk verhogen met 0,5 bar meer dan voorgeschreven is voor jouw auto.
Het minimaal aantal bar dat je in de banden moet pompen is per auto verschillend. De juiste hoeveelheid staat vermeld in het instructieboekje van de auto. Kan je die niet vinden? Dan is Google je beste vriend.
Je banden op spanning brengen doe je gemakkelijk bij de dichtstbijzijnde benzinepomp. Stel de gewenste spanning in op de bandenpomp en draai het ventieldopje van de autoband los. Zet de bandenpomp (recht!) op het ventiel en druk net zo lang tot de band op de juiste spanning is en de pomp een piepje geeft. Het ventieldopje kan er weer op en voilà.
Het kan ook zijn dat je remmen vast komen te zitten. De zogenoemde remschoentjes van een auto zorgen ervoor dat je auto op de handrem blijft staan, maar kunnen zich ook aan de remmen verkleven. Bij een flinke verkleving krijg je de auto niet meer van zijn plek.
Gelukkig lost het probleem zich vaak vanzelf op en springt de verkleving los zodra je wegrijdt. Maar om vastzittende remmen te voorkomen, zet je de auto in de eerste versnelling in plaats van op de handrem.