Waar de meesten van ons tot een maand geleden bij ‘corona’ alleen aan een fris biertje dachten, heeft het woord door sterfgevallen in China inmiddels een heel andere lading. Wat houdt het coronavirus precies in?
Dit is wat we tot nu toe weten.
Waar de meesten van ons tot een maand geleden bij ‘corona’ alleen aan een fris biertje dachten, heeft het woord door sterfgevallen in China inmiddels een heel andere lading. Wat houdt het coronavirus precies in?
Dit is wat we tot nu toe weten.
Er zijn verschillende soorten coronavirussen. Deze virussen komen vrij veel voor en zorgen meestal voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid, zo schrijft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sommige coronavirussen, zoals MERS en SARS, kunnen echter ernstigere klachten veroorzaken. Laatstgenoemde veroorzaakte in 2003 veel onrust en eiste over de hele wereld ruim zevenhonderd levens.
Het nieuwe virus heeft verschillende benamingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt de term 2019-nCoV, maar het wordt ook vaak het Wuhan-coronavirus genoemd, naar de Chinese stad waar eind 2019 de eerste besmettingen bekend werden. Veel media gebruiken simpelweg ‘coronavirus’.
Volgens Chinese onderzoekers is het nieuwe virus overdraagbaar van mens op mens en verloopt besmetting via de luchtwegen. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week.
Mogelijk is een markt in Wuhan de bron van de ziekte. De meeste besmettingen zijn tot nu toe vastgesteld in de provincie Hubei, waar de miljoenenstad ligt. Ook in Peking, Shanghai en de provincie Guangdong heeft het virus de kop opgestoken. Met het Chinese Nieuwjaar voor de deur, wordt er gevreesd voor meer verspreiding. Dan reizen honderden miljoenen Chinezen het land door om familie te bezoeken. Wuhan, waar circa elf miljoen mensen wonen, is daarbij een belangrijk knooppunt.
Inmiddels duikt het virus ook op in andere landen. Zo zijn in Japan, Zuid-Korea en Taiwan besmettingen bekend. Dinsdag werd het virus vastgesteld bij een man die vanuit China naar de Amerikaanse stad Seattle was gereisd.
Bij besmetting van het Wuhan-coronavirus treden koorts, kortademigheid en longklachten op. Het besmettelijke virus kan in snel tempo grote gevolgen hebben. Waar dinsdag 21 januari het aantal doden nog op zes stond en ruim driehonderd mensen besmet waren, heeft het op 22 januari negen levens geëist en zijn 440 mensen besmet.
De WHO houdt woensdag spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts moeten besluiten of de uitbraak wordt aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid. Veel landen wachten hier niet op. Omliggende landen in Azië, maar ook Australië, de Verenigde Staten, Rusland, Engeland en Singapore controleren al extra op vliegvelden om besmetting te voorkomen.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding meldt dat er vanuit Europa maar drie directe vluchten naar Wuhan zijn. Zij achten het besmettingsrisico voor Europa daarom laag.
Er is in Nederland nog niemand met het virus gesignaleerd, maar mocht dat het geval zijn, dan wordt deze persoon volgens protocollen geïsoleerd en volgt onderzoek naar zijn of haar contacten, zo meldt het RIVM. Ook zij acht de kans klein dat het virus naar Nederland komt.
Lees ook
Coronavirus nu ook vastgesteld in de Verenigde Staten
Het reisadvies voor China is na de uitbraak niet aangescherpt. Wel adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten te vermijden. Daarbij wordt aangeraden handen goed te wassen en een dokter te raadplegen bij tekenen van koorts.
KLM neemt op dit moment geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel. “KLM staat in nauw contact met zowel de gezondheidsautoriteiten als luchtvaartinstanties en houdt de situatie goed in de gaten”, laat het bedrijf weten.
Houd voor meer informatie over het nieuwe coronavirus de site van het RIVM in de gaten.