Het coronavirus houdt de wereld flink bezig. Inmiddels zijn 2744 mensen besmet, verkeren 461 personen in kritieke toestand en zijn 80 mensen overleden.
LINDA.nl zet de laatste ontwikkelingen over het coronavirus onder elkaar.
Het coronavirus houdt de wereld flink bezig. Inmiddels zijn 2744 mensen besmet, verkeren 461 personen in kritieke toestand en zijn 80 mensen overleden.
LINDA.nl zet de laatste ontwikkelingen over het coronavirus onder elkaar.
Deskundigen adviseren maandag minister Bruins, van medische zorg, over de aanpak om te voorkomen dat het virus ook in Nederland om zich heen grijpt. Dit advies wordt dinsdag besproken en dan is het duidelijk welke maatregelen ons land neemt. Het ministerie onderzoekt op dit moment ook de optie om twintig Nederlanders uit China te evacueren. Daarvoor overleggen ze met andere lidstaten van de Europese Unie en de Chinese autoriteiten.
Momenteel zijn mensen besmet met het virus in Thailand, de Verenigde Staten, Taiwan, Australië, Singapore, Japan, Vietnam, Zuid-Korea, Canada, Nepal en Frankrijk. Het is mogelijk dat het virus ook in Nederland opduikt of dat het virus er al is, maar dat betekent niet dat het hele land in paniek hoeft te raken.
Ziekenhuizen zijn geïnstrueerd over de aanpak van het virus. Samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werken ze hard om mogelijke patiënten in Nederland te identificeren en op te vangen. Een patiënt wordt herkend aan symptomen van koorts, kortademigheid en longklachten. Het heeft weinig nut om iedereen die het land binnenkomt te controleren op symptomen, maar mensen met griep en verkoudheid worden meer in de gaten gehouden.
De twintig Nederlanders in China die worden teruggehaald, zijn per e-mail op de hoogte gesteld, meldt RTL Nieuws. Bij terugkomst naar Nederland moeten ze minimaal twee weken in quarantaine verblijven op eigen kosten. Het is niet zo dat steden gelijk gesloten worden wanneer er patiënten in Nederland zijn met het virus. Bij besmetting wordt de patiënt geïsoleerd en contacten met anderen gemonitord. Zo wordt de verspreiding van de ziekte tegengehouden.
Lees ook
UMCG: ‘Blijf vitamine B12 gebruiken bij medisch tekort’
Preventief kan veel gedaan worden om niet besmet te raken met het coronavirus en om verspreiding te voorkomen. Sinds eind vorige week gaat het aantal orders van beschermende kleding snel omhoog. Naast mondmaskers is er veel vraag naar andere beschermende kleding, zoals overalls, brillen, handschoenen, haarnetjes en overschoenen. Toch is de vraag naar maskers zo groot dat groothandels het amper kunnen bijbenen.
In China gaat bijna iedereen met een mondkapje over straat, maar in Nederland wordt dit alleen aan medisch personeel geadviseerd. Een mondkapje helpt alleen maar wanneer het regelmatig wordt vervangen en het kapje moet goed aansluiten over de neus en mond. In het dagelijks gebruik is dit bijna niet mogelijk.
Lees ook
Spanje en Groot-Brittannië halen burgers terug om coronavirus
De preventieve maatregelen beginnen bij jezelf. Daarom hebben we een lijstje met tips voor je waarmee álle virussen voorkomen kunnen worden. Dus ook een simpele griep en verkoudheid.
1. Was regelmatig je handen met desinfecterende handgel op basis van alcohol of met warm water en zeep.
2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
3. Vermijd nauw contact met iedereen die koorts-, griep-, of verkoudheidsverschijnselen vertoont.
4. Gebruik papieren zakdoekjes die je na gebruik weggooit.
5. Heb je last van koorts, kortademigheid en longklachten? Ga dan langs de huisarts.
6. Heb je een bezoek aan een besmet land gepland? Vermijd dan direct en onbeschermd contact met dieren en levende markten.