Afgelopen zaterdag was Donald Trump één jaar president van de Verenigde Staten, en het was ook de dag dat de Amerikaanse overheid drie dagen ‘op slot’ ging. Die ‘shutdown’ is nu voorbij.
En wij leggen je uit wat die shutdown precies inhoudt.
Afgelopen zaterdag was Donald Trump één jaar president van de Verenigde Staten, en het was ook de dag dat de Amerikaanse overheid drie dagen ‘op slot’ ging. Die ‘shutdown’ is nu voorbij.
En wij leggen je uit wat die shutdown precies inhoudt.
Lees ook
Huh? Trump kan wel een biologieles gebruiken, afgaande op deze aparte uitspraak
Allereerst, wat is een ‘shutdown’ precies?
Tijdens een shutdown worden ambtenaren en andere medewerkers die in dienst zijn van de overheid zonder betaling van salaris naar huis gestuurd. Alleen de diensten die van lands- en levensbelang zijn (zoals politie en brandweer) blijven actief. De ambtenaren die deze noodzakelijke diensten uitvoeren, krijgen ook niet betaald, maar worden wel op hun werk verwacht. Als er later alsnog een akkoord komt, zoals nu is gebeurd, krijgen al deze ambtenaren alsnog betaald.
Wat is er de afgelopen dagen gebeurd?
Republikeinen en Democraten moesten op tijd een akkoord bereiken over een nieuwe begroting voor de federale overheid. Dat lukte ze niet. De Senaat wilde proberen om een shutdown te voorkomen door een noodwet in te stellen. Met die noodwet kon de financiering voor federale overheden nog tot afgelopen vrijdag 19 januari geregeld worden, maar ook dit lukte niet.
Waarom konden ze niet tot een akkoord komen?
Trump heeft een tijdje geleden de regeling voor Dreamers afgeschaft. Het gaat om ongeveer 700.000 asielzoekers die als kind naar de VS kwamen en er al jaren wonen. Zowel de Democratische als de Republikeinse senatoren willen deze groep juist beschermen van uitzetting, en willen een begroting en plan hiervoor. De Democraten hebben gezegd niet voor een begroting te stemmen als er nog geen afspraken zijn voor de Dreamers. Dat was het moeilijkste punt in deze meerjarenbegroting.
En wat is er nu dan besloten?
Er is nu een overeenstemming bereikt over een financieringsplan voor de korte termijn, in elk geval tot 8 februari. De belofte dat er serieus gekeken wordt naar een eerlijke immigratiewetgeving heeft ervoor gezorgd dat er nu een akkoord is. Het Witte Huis gaat ervan uit dat president Trump de financieringswet die een eind maakt aan de shutdown van de overheid vandaag nog ondertekent. Trumps woordvoerder Sarah Sanders ziet vooralsnog weinig lichtpunten voor de Democraten wat betreft de immigratiewetgeving. Ze liet vandaag weten dat Trump op dat punt alleen bereid is tot een akkoord voor de lange termijn als dat in het belang is van het land.
Lees ook
Amerikaanse kinderen geven hun ongefilterde (en hilarische) mening over president Trump
Is dit al eens eerder gebeurd?
In december vorig jaar was er ook al een tijdelijke wet nodig om de financiering van de overheidsdiensten gaande te houden. Dat lukte toen wel. De laatste keer dat er een shutdown was in de VS, was in 2013. De Republikeinen wilden toen niet instemmen met de uitgaven voor Obamacare. Na twee weken onderhandelen en een paar aanpassingen gingen ze uiteindelijk wel akkoord. In 1995 kwam het tot twee keer een shutdown in twee maanden toen Bill Clinton president was. In de gehele Amerikaanse geschiedenis is een shutdown negentien keer voorgekomen.
En hoe gaat het verder, nu de ‘shutdown’ over is?
Omdat er nog geen akkoord is over de immigratiewetgeving, zal er over het onderwerp een groter debat volgen. De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, liet via Twitter weten dat hij verwachtte genoeg stemmen te hebben voor een akkoord over de zogenoemde DACA-regeling voor de Dreamers. Verder is het afwachten wat er na 8 februari gebeurt, omdat het huidige financieringsplan tot dan geldt. De ambtenaren kunnen vanaf morgen weer aan de slag.