Vrouwen die aankloppen bij een abortuskliniek zijn over het algemeen zwanger geworden door slechte bescherming. Met het subsidiëren van een spiraaltje hopen abortusklinieken het aantal abortussen te beperken.
Abortusklinieken willen subsidie voor spiraaltje om abortussen te beperken
De overheid moet deze subsidie gaan verzorgen, volgens de klinieken.
Afgebroken zwangerschappen
In 2017 werden er ruim dertigduizend zwangerschappen afgebroken. Dit blijkt uit cijfers van een recentelijk gepubliceerd rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aantallen zijn met ongeveer vierhonderd ingrepen gestegen, ten opzichte van het voorafgaande jaar. Volgens Magreet Jansen, directeur van de Zwolse kliniek Stimezo, heeft dit ook te maken met de moeilijk verkrijgbare anticonceptipil.
Lees ook
Minister Schippers maakt zich zorgen om abortusklinieken
Voorbehoedsmiddelen
Daarnaast is volgens de klinieken het nemen van een spiraaltje voor veel vrouwen een lastig proces. De patiënten moeten eerst langs de huisarts voor een spiraaltje, dat ze vervolgens moeten ophalen bij de apotheek en daarná kunnen ze weer terug naar de huisarts om het spiraaltje te laten plaatsen. Wanneer deze niet de goede apparatuur heeft moet de vrouw zelfs naar het ziekenhuis. Niet alleen lopen de kosten zo hoog op, de vrouwen zijn veel tijd kwijt aan het proces.
Oplossing
Niet alleen het subsidiëren van het spiraaltje, ook het vergemakkelijken van de techniek zou een uitkomst bieden, volgens Jansen. Zij vindt dat er een uitbereiding van het artsenbestand noodzakelijk is, zolang het aantal zwangerschapsafbrekingen niet afneemt. Om de drempel te verlagen, moeten de kosten voor het nemen van een spiraaltje worden verlaagd volgens de klinieken. In april gaat zorgminister Bruins opnieuw in gesprek met de abortusklinieken.
Lees ook
Bij deze apotheken kun jij nog wél terecht voor de anticonceptiepil