Nederland telde in 2018 twee keer zoveel daklozen als negen jaar eerder. Toen waren er nog ‘maar’ 17.800 daklozen. Vorig jaar waren dat er bijna 40.000.
Aantal daklozen in tien jaar verdubbeld
Het aantal jonge mensen – tussen de achttien en dertig jaar oud – zonder vaste verblijfsplaats is zelfs verdriedubbeld, meldt het CBS.
Merendeel man en migrant
Er is al jaren sprake van een stijgende trend in het aantal daklozen. Nog steeds is het merendeel (ruim 80 procent) man en heeft bijna 60 procent een migratieachtergrond. Ook blijven mensen zonder vaste verblijfplaats zich verzamelen in de vier grootste gemeenten. Bijna 40 procent verblijft in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht.
Jong en niet-westerse achtergrond
Niet alleen het aantal jonge daklozen is verdriedubbeld sinds 2009, ook hebben ruim drie keer zoveel daklozen een niet-westerse achtergrond. In 40 procent van de gevallen zijn zij jonger dan dertig jaar, terwijl dit onder daklozen met een Nederlandse achtergrond slechts een kwart is.
Lees ook
Dakloze Patrick kan zijn geluk niet op, maar voelt zich ook eenzaam door ‘The Rotterdam Project’
Geen vaste verblijfplaats
Het CBS onderzocht mensen zonder vaste verblijfplaats. Ze slapen in de open lucht en overdekte openbare ruimten, zoals portieken, fietsenstallingen, stations, winkelcentra of een auto. Ook kunnen ze soms tijdelijk verblijven bij de opvang of bij vrienden, kennissen of familie. Mensen die illegaal in Nederland verblijven en ook dakloos zijn, komen niet in het onderzoek voor.