Vandaag is het precies één jaar geleden dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam werd neergeschoten.
Hij overleed op 15 juli aan zijn verwondingen.
Vandaag is het precies één jaar geleden dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam werd neergeschoten.
Hij overleed op 15 juli aan zijn verwondingen.
De Vries was op 6 juli na de uitzending van RTL Boulevard op weg naar zijn auto toen hij omstreeks half acht werd neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij werd geraakt in zijn hoofd.
De misdaadverslaggever werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij vocht voor zijn leven en uiteindelijk overleed.
De Vries vertelde eerder al dat hij op een dodenlijst stond. Daar bleef hij zelf vrij nuchter onder, zo blijkt uit een interview met LINDA. “Ik heb geaccepteerd dat in dit vak de kans bestaat dat ik een keer total loss geslagen word. Wat ik aan de kaak stel, is belangrijk genoeg om dat risico te lopen”, aldus De Vries in LINDA.29.
Waarom hij zich op de misdaadjournalistiek heeft gestort, vroeg hij zichzelf ook vaak af. “Ik denk dat het komt omdat ik gefascineerd ben door de zwarte kant van de mens. In de misdaadverslaggeving sta je aan de rand van de afgrond van het leven. Je buigt voorover en kijkt over de rand heen. Het is daar donker en je weet niet hoe diep het is. Dat fascineert.”
De aanslag op zijn leven bracht in heel Nederland een schok teweeg. Op de plek van de moord ontstond een zee aan bloemen én zijn beroemde krentenbollen. Die had hij altijd bij zich.
Ook mensen uit zijn directe omgeving lieten vlak na zijn dood van zich horen. Wat had hij voor hen betekend? “Peter heeft zoveel levens mooi geraakt”, zo vertelde Miljuschka Witzenhausen eerder. De Vries was een van de weinige vertrouwelingen van de familie Holleeder en heeft Miljuschka’s moeder Astrid Holleeder ook vaak gesteund in de rechtbank. Dochter Kelly de Vries zei over haar vader in de rechtbank: “Hij was er altijd voor ons, hij was onze rots in de branding. We houden van hem tot in de eeuwigheid.”
“Hij leerde mij niet bang te zijn, te zeggen waar het op staat”, vertelde zijn verloofde Tahmina Akefi eerder tegenover AD. “Peter zei altijd: als ik me iets moet aantrekken van wat mensen over me zeggen en wat ze van me vinden, dan kan ik beter een stuk touw kopen.”
“En, dat is het belangrijkste, hij heeft mij geleerd wat echte liefde is. Die ervaring had ik nooit willen missen.”
Begin juni is levenslang geëist tegen Kamil E. en Delano G., die verdacht worden van de moord op De Vries. Beide verdachten “hebben hun recht op vrijheid verspeeld”, aldus het OM.
“Hij was onze rots in de branding”, vertelde zoon Royce de Vries tijdens die zaak. “Zoals hij dat ook was voor nabestaanden, slachtoffers en een ieder die in de verdrukking zat en een beroep op hem deed.” Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat als de verdachte op 6 juli 2021 zijn vader juist om hulp had gevraagd, hij die ook van hem had gekregen. “Maar in plaats daarvan haalde de verdachte van achteren de trekker over.”
Tahmina Akefi in 'Op1' over spreekrecht zaak Peter R. de Vries: 'Wat is er misgegaan in het leven van zo'n jong iemand?'Lees ook