Een politiecoach die jarenlang de top van de Nationale Politie trainde, zegt tegen NRC dat er binnen de organisatie een cultuur van angst heerst. ‘De norm wordt gesteld door blanke, mannelijke, oudere heteromannen.’
Aanrandingen en discriminatie bij de Nationale Politie: politiecoach luidt de noodklok
In een politie-appgroep noemen agenten burgers ‘kankermongolen, kankerlijers, pauper-allochtonen, kankervolk, kutvolk en kutafrikanen.’
Ontslag
Politiecoach Carel Boers (55) bood begin deze maand in een brief aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en korpschef van de politie Erik Akerboom zijn ontslag bij de politie aan. De brief is uitgelekt naar NRC, die Boers om uitleg vroeg. Hij stapt op bij de politie omdat de meldingen van misstanden die hij bij de leiding deed niet gehoord werden.
Niet van vrouwen kunnen afblijven
“De norm wordt gesteld door blanke, mannelijke, oudere heteromannen”, zegt Boers tegen de krant. Hij heeft het over seksuele intimidatie en aanranding van vrouwelijke collega’s. Als voorbeeld noemt hij een meldkamer waar 80 procent van de werknemers man was. “Daar liepen zes mannelijke agenten rond die niet van vrouwen konden afblijven.” Het gedrag blijft volgens Boers onbestraft, waardoor vrouwen zich vaak onveilig voelen.
Moslimagenten
Ook moslimagenten worden stelselmatig gediscrimineerd. “Het is heel gewoon om bij de politie te zeggen: ‘Jij bent een Marokkaan en dus ga ik jou nooit vertrouwen’,” aldus Boers. Ook gaan agenten in app-groepen vaak ernstig tekeer tegen burgers die ze op straat tegen komen. De incidenten doen zich volgens Boers overal binnen de organisatie voor.
Lees ook
Ellie Lust doet een boekje open over haar tijd bij de Amsterdamse politie
Informeel leiderschap
Het afgelopen half jaar heeft hij naar eigen zeggen aanrandingen, ernstige discriminatie en wangedrag aangekaart bij de korpsleiding, maar zijn meldingen werden consequent genegeerd. De korpsleiding staat volgens Boers te ver af van de werknemers, waardoor er een informeel leiderschap is ontstaan bij de teams. De agent die het hardst roept, heeft de leiding.
Nieuwe leiders
Boers roept korpschef Akerboom op om met spoed nieuwe leiders binnen de politie aan te stellen. In zijn brief vraagt hij: ‘Waarom blijft u bevriende blanke 55-plussers aan de top benoemen terwijl er zoveel leiders met een andere culturele achtergrond en vrouwelijk talent in de veertigers-generatie binnen en buiten de organisatie beschikbaar zijn?’
Lees ook
Onderzoek: ‘Oudere werknemers vaak gediscrimineerd door werkgevers’
Fatima Aboulouafa
Een aantal weken geleden schreef een teamchef bij de politie, Fatima Aboulouafa een Instagram-bericht met eenzelfde soort noodkreet als Boers. Ze noemde dat collega’s die problemen binnen hun eenheid willen aankaarten tegen een muur aanlopen. Korpschef Akerboom zegt wat met haar klacht te gaan doen. Hij noemt het ‘pijnlijk en onacceptabel’ dat de leiding wegkijkt als wangedrag wordt aangekaart.