Aafke Romeijn (32) is schrijver, muzikant, vlogger, fervent Twitteraar én de wekelijkse columnist van LINDA.nl. Dit is haar achtste column.
Deze keer schrijft ze over de moedermaffia.
Aafke Romeijn (32) is schrijver, muzikant, vlogger, fervent Twitteraar én de wekelijkse columnist van LINDA.nl. Dit is haar achtste column.
Deze keer schrijft ze over de moedermaffia.
Toen Meghan Markle afgelopen week haar zoontje Archie meenam naar een polowedstrijd van prins Harry, begon het op de sociale media meteen te donderen en bliksemen. Op de foto’s zag je een stralende Meghan met een gezellige baby, maar volgens de kritische meute was Meghan vooral een slechte moeder en een schande voor het Britse koningshuis. Waarom? Ze zou Archie niet op de juiste manier vasthouden, het zou er allemaal maar ongemakkelijk uitzien. Bovendien: was het kind wel juist gekleed? Moet hij geen zonnehoedje op en sokjes aan? Hij heeft het vast te warm of te koud.
Wat is dat toch dat vrouwen elkaar het vuur aan de schenen leggen zodra er kinderen in het spel zijn? Let maar eens op: bij elk grappig filmpje van een baby op Facebook of Youtube wemelt het van de reacties van met name vrouwen over wat er allemaal niet deugt aan de ouders van het kind. En is er niks te melden over hoe het kind gekleed gaat of in welke houding hij/zij zich bevindt, dan beginnen mensen wel te mekkeren over dat je je kind überhaupt niet op de social media moet zetten. Echt: je kunt het niet goed doen als moeder.
En dat terwijl we allemaal even onzeker zijn. Iedereen doet maar wat. Maar misschien is dat ook waarom veel vrouwen het fijn vinden om andere moeders de maat te nemen: om te overschreeuwen dat ze het zelf ook niet allemaal weten. Het is in ieder geval niet omdat ze het beste voor hebben met kinderen van anderen: op het moment dat er in de speeltuin twee kinderen ruzie hebben is het sowieso de schuld van dat andere kind, en als de juf een moeder aanspreekt op pestgedrag van haar kind, dan heeft de juf het hoe dan ook verkeerd gezien.
Al dat gepreek van de moedermaffia mag dan wel suggereren dat moeders het beste willen voor andermans kinderen, maar schijn bedriegt. Als dat echt het geval was geweest, dan zouden ze niet zo zeuren over hoedjes en sokjes, maar dan zouden ze nadenken over hoe ze planeet achterlaten voor alle baby’s bij elkaar. En dat gebeurt maar weinig. We eten nog steeds massa’s vlees en we vliegen om de haverklap de halve wereld rond. Als we niet uitkijken hebben de baby’s van nu geen planeet meer tegen de tijd dat ze oud genoeg zijn om anderen te bekritiseren. Maar dat kan de moedermaffia dan weer niks schelen.