Borstkankermaand is dinsdag van start gegaan. Opnieuw wordt aandacht gevraagd voor de ziekte die één op de zeven vrouwen treft.
We delen zeven feiten over de ziekte die zeker handig zijn om te weten.
1. Meest voorkomende kankersoort bij vrouwen
Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen is. 26,6 procent van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker.
2. Ook mannen
Hoewel veel mensen denken dat alleen vrouwen borstkanker kunnen hebben, wordt de ziekte ook bij mannen geconstateerd. In Nederland werd vorig jaar bij 17.332 mensen borstkanker vastgesteld; 17.201 vrouwen en 131 mannen.
3. Overlevingskans stijgt
Ruim drieduizend mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van borstkanker. De overlevingskans van borstkanker is de afgelopen jaren gestegen met 1% per jaar.
4. Verschillende soorten
Er bestaan verschillende soorten borstkanker. De meest voorkomende soort is ductale borstkanker, die ontstaat in een melkgang in de borst. In 85 procent van de gevallen gaat het om deze vorm. Een andere vorm is de lobulaire borstkanker, waarbij de kanker ontstaat in de melkklier. Borstkanker kan ook hormoongevoelig zijn, wat betekent dat hormonen de tumor kunnen stimuleren om te groeien en te delen. Er is ook een vorm die juist hormoon-ongevoelig is. Een laatste die regelmatig voorkomt, is HER2/Neu-positieve borstkanker, waarbij een teveel van het HER2/NEU eiwit op een cel tot borstkanker kan leiden. Uiteraard zijn er ook nog andere zeldzame vormen.
5. Alcohol is een risico
Er zijn verschillende risicofactoren als het gaat om borstkanker. Naast overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging blijkt uit onderzoek dat er ook een relatie is tussen alcohol en een vergrote kans op borstkanker. Elk jaar krijgen naar schatting tussen de duizend en drieduizend vrouwen in Nederland borstkanker door het drinken van alcohol. Het risico is al bij één glas alcohol per dag verhoogd, blijkt uit cijfers van het CBS in samenwerking met het RIVM en Trimbos-Insituut.
6. Je kunt zelf onderzoek doen
Vrouwen die zo nu en dan een borstzelfonderzoek doen, raken daardoor vertrouwd met hun borsten en merken sneller veranderingen op. Mocht je eventuele veranderingen opmerken en houden deze langere tijd aan, dan is het raadzaam om langs de huisarts te gaan. Op de website van Pink Ribbon lees je waar je op moet letten.
7. Vijf tot tien procent is erfelijk
Bij vijf tot tien procent van de borstkankerpatiënten is sprake van erfelijke aanleg. Daarbij is een genafwijking aanwezig die is overgedragen door één van de ouders. De twee voornaamste genen zijn BRCA1 en BRCA2. Bij een vermoeden van erfelijke borstkanker kan erfelijkheidsonderzoek worden gedaan.