Onlangs pleegden twee mannen een woningoverval naar aanleiding van een Marktplaatsaanbieding. Zijn we dan niet meer veilig op het platform?
Wel met deze vijf tips van een expert.
Onlangs pleegden twee mannen een woningoverval naar aanleiding van een Marktplaatsaanbieding. Zijn we dan niet meer veilig op het platform?
Wel met deze vijf tips van een expert.
Eerst even het nieuws: een vrouw uit Helmond is slachtoffer geworden van een woningoverval. Twee mannen met zonnebrillen trapten de voordeur in en zetten een pistool tegen haar hoofd. De mannen hadden via Marktplaats met de vrouw afgesproken een horloge te komen bezichtigen. Toen de mannen het horloge te pakken kregen, sprinten ze weg. Niemand raakte gewond. Een derde man wacht verderop als chauffeur.. Tot op heden zijn de verdachten niet gevonden.
Lees ook
Vrouw in woning overvallen na maken van afspraak via Marktplaats
We spraken Jan-Willem te Gussinklo van Marktplaats, over het incident: “We waren geschokt toen we het nieuws uit Helmond hoorden. We vinden het vreselijk wat deze mevrouw afgelopen maandag is overkomen en hopen dat het naar omstandigheden goed gaat met haar en haar familie. Toen het nieuws ons bereikte heeft ons veiligheidsteam gisteravond meteen contact opgenomen met de politie in Brabant om elke vorm van medewerking aan te bieden. Wij kijken met de politie welke informatie wij kunnen achterhalen om te zien wat er is gebeurd en wat wij kunnen bijdragen aan het onderzoek. Dergelijke incidenten zoals in Helmond komen gelukkig zelden voor, maar ieder geval is er een te veel.”
Gemiddeld staan er elf miljoen advertenties online en naar schatting vinden er via Marktplaats dagelijks meer dan honderdduizend transacties plaats. 99,9% van de transacties gaat goed. Helaas is dit niet vanzelfsprekend en bestaat er een groep mensen die misbruik probeert te maken van het platform. Jan-Willem: “Naast technische maatregelen en veilig handelen tips voor onze gebruikers, werkt Marktplaats al meer dan tien jaar intensief samen met de politie tegen online oplichting.” Op basis van praktijkvoorbeelden hebben wij (collega’s en ik) samen met de politie deze vijf makkelijke tips opgesteld om veilig te handelen:
1. Blijf kritisch
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Als je iets ontzettend graag wil hebben, kun je last krijgen van de welbekende ‘blinde vlek’. Maar, blijf te allen tijde kritisch.
Lees ook:
Pas op: cybercriminelen slaan nu ook hun slag via bestelpagina’s online winkels
2. Laat contact via Marktplaats verlopen
Verkopers die slechte bedoelingen hebben willen zo min mogelijk sporen achterlaten. Ze zullen dus altijd aansturen op communiceren buiten het platform, denk aan WhatsApp en e-mail. Laat vragen, biedingen en betalingen altijd via Marktplaats-berichten verlopen. Zo heb je altijd alle afspraken bij de hand en staat alles zwart op wit.
3. Weet met wie je handelt
Zorg dat je een goed beeld hebt van degene met wie je handelt. In het marktplaatsprofiel kun je zien of iemands bankrekening- en telefoonnummer zijn gecontroleerd. Ook kun je zien of iemand al door andere marktplaatsgebruikers is beoordeeld, zowel goed als slecht.
4. Betaal via iDEAL
Betaal snel, makkelijk en veiliger met betaalverzoeken met iDEAL via het berichtencentrum op Marktplaats. Het telefoon-, rekeningnummer en de identiteit van verkopers die betaalverzoeken gebruiken, is dan al gecontroleerd door het online betaalplatform. Je hoeft dus niet meer zelf je iBAN-nummer te delen. Veel veiliger dus.
5. Maak duidelijke afspraken over levering
Kies een plek en tijdstip waar je beide partijen zich prettig bij voelen. Gebruik de ‘gelijk-oversteken-service’ in het berichtencentrum. Als je een product wilt verzenden, zorg je ervoor dat de verkoper zijn geld pas krijgt als het pakket door de koper is ontvangen. Zo voorkom je dus dat je betaald hebt, maar met lege handen achterblijft.
Lees ook
Arrestaties na babyhandel via Instagram in Indonesië