Nu de coronaregels verleden tijd zijn, kunnen de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei dit jaar eindelijk weer in hun vertrouwde hoedanigheid gevierd worden. Mét publiek.
Dit staat er allemaal op de planning.
Nu de coronaregels verleden tijd zijn, kunnen de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei dit jaar eindelijk weer in hun vertrouwde hoedanigheid gevierd worden. Mét publiek.
Dit staat er allemaal op de planning.
Het was de afgelopen jaren een vreemd gezicht: een lege Dam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. Maar nu we afscheid hebben genomen van de coronaregels, is de herdenking dit jaar weer openbaar toegankelijk. Schrijver, historicus en presentator Hans Goedkoop trapt de herdenking af met de voordracht Wat niet mag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Daarna leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Om 20.00 uur is heel Nederland twee minuten stil om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies te herdenken. Omdat de Nationale Viering van de Bevrijding dit jaar in Noord-Brabant begint, houdt de Brabantse Tieme de Laat (19) na de twee minuten stilte een lezing over zijn overgrootvader Henk. Hij was badmeester en hielp gevangenen van het Kamp Vught.
De aansluitende toespraak op de Dam staat dit jaar weer op naam van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Traditiegetrouw houdt de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar een toespraak op de Dam. Zo sprak Halsema in 2019 al over de pijn en het grote verdriet die aan onze vrijheid voorafgingen. Vorig jaar hield André van Duin de toespraak.
Op 5 mei vieren we dat Nederland in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook dit jaar wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Dat is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.
Ook op de veertien Bevrijdingsfestivals ontsteekt men het bevrijdingsvuur. Deze festivals kunnen – na twee alternatieve edities – éíndelijk weer mét publiek worden gehouden dit jaar. Zo kunnen festivalgangers hun hart ophalen bij meer dan driehonderd optredens.
Naast optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid, Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie, besteden de festivals veel aandacht aan de oorlog in Oekraïne.
Ook tijdens het 5 mei-concert is dit jaar weer publiek welkom aan de Amstel. Het thema van dit jaar is ‘Ik kijk je aan’, en Eric Corton verzorgt de rode draad van het programma. De muzikale bijdragen worden verzorgd door het Philharmonie zuidnederland en onder anderen Fresku, Tania Kross en Anita Meyer.
Ook de vrijheidsmaaltijden blijven dit jaar onderdeel van het programma. Chef-kok Nadia Zerouali tekent dit jaar het recept op voor de Vrijheidsmaaltijdsoep. In aanloop naar 5 mei deelt Zerouali de bereidingswijze van de soep, met onder andere ruime linzen en peterselie. Zo kan iedereen het gerecht serveren.
De Nationale Herdenking is op 4 mei vanaf 18.45 uur te zien op NPO 1. Op 5 mei zendt de NOS op deze zelfde zender het 5 mei-concert live uit vanaf 20.30 uur.
Amara (19) deed spoken word bij dodenherdenking: 'Ik hing de hele dag met André van Duin'Lees ook