Zeven universitaire ziekenhuizen komen dinsdag 28 september deels plat te liggen. Tijdens de staking kunnen patiënten in veel gevallen alleen terecht voor spoedeisende hulp.
Vakbond FNV spreekt van de ‘grootste staking ooit’ in zijn soort.
Hoge werkdruk
De duizenden zorgmedewerkers die aanstaande dinsdag het werk neerleggen zijn boos over de te hoge werkdruk en eisen meer geld. FNV en werkgeversorganisatie NFU kwamen daarover eerder deze maand niet tot een akkoord.
De vakbonden vonden dat NFU een ‘zeer teleurstellend eindbod’ deed. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er volgens het voorstel van de werkgevers in salaris iets op vooruit.
Veiligheid tijdens staking
Medewerkers in de universitaire medische centra in Amsterdam, Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht draaien daarom dinsdag zondagsdiensten. Daardoor blijven veel afdelingen tijdens de staking gesloten. “Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen”, aldus FNV Zorg.
Patiënten hoeven zich volgens de vakbond geen zorgen te maken. Volgens de bond is er ‘heel zorgvuldig’ gekeken naar de veiligheid van patiënten. “Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd.”
Ziekenhuizen moeten door de coronacrisis nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Patiëntenfederatie Nederland is dan ook niet blij met de actie, maar zegt dat staken nou eenmaal een recht is. “Maar het effect van deze staking op de patiëntenzorg moet zo gering mogelijk blijven.”