Youssra Oulad Messaoud (19) vindt het belangrijk dat íedereen vertegenwoordigd wordt in de journalistiek, en maakt daarom de verhalen die ze zelf zo mist. Dat doet ze met succes, want haar werk viel al op bij De Nieuwe Maan en De Correspondent.
Youssra (19) is nu al uitgesproken journalist: ‘Ben altijd bang dat mensen vergeten dat ik jong ben’
De opkomende journalist is misschien jong, maar heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Beeldvorming
Ze zit momenteel in haar tweede jaar aan de School voor Journalistiek. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest. Het kritische én onderzoekende aspect van het vak vind ik heel interessant. Je vormt als het ware een vierde macht, waarbij je de tools hebt om gesprekken aan te wakkeren. De journalistiek bepaalt de beeldvorming rondom alle Nederlanders, dus het is belangrijk dat iedereen daarbinnen vertegenwoordigd wordt.”
Het thema diversiteit ligt Youssra dan ook nauw aan het hart. “Ik ben zelf een Islamitische vrouw van kleur, en van Marokkaanse komaf. Op bepaalde vlakken val ik in een gemarginaliseerde groep, al zie ik dat zelf niet zo. Ondertussen ken ik veel mensen die dit terecht wél zo ervaren. Er worden veel nieuwswaardige verhalen in mijn eigen community gemist, omdat ze bij de mainstream media niet opvallen.”
Lees ook
Journalisten starten meldpunt voor Racisme en Discriminatie in de media
Privilege
De journalist voelt dan ook een verantwoordelijkheid naar verschillende gemeenschappen. “Ik denk dat ik niet het privilege heb om dat níet te doen. Ik zie continu dingen die fout gaan, zowel in de journalistiek als maatschappij. Omdat ik een vrouw ben, wil ik voor die groep pleiten, maar bijvoorbeeld ook voor de Islamitische en Noord-Afrikaanse gemeenschap. Bij alles wat ik maak houd ik één ding in mijn achterhoofd: ik doe dit niet voor persoonlijk succes, maar zodat mensen zich gehoord voelen.”
Haar ideeën resulteerden onder meer in een veelgelezen column voor Trajectum, waar ze praat over het gebrek aan diversiteit op haar opleiding. “Ik ben heel trots op die productie, vooral omdat-ie veel gesprekken teweeg heeft gebracht.” Youssra is inmiddels ook bestuurslid bij de jongerensectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. “Ik heb niet het idee dat mensen me door mijn leeftijd minder serieus nemen. Wat ik aflever staat voorop.”
Inslaan als een bom
Toch vindt ze het spannend om haar uitgesproken ideeën naar buiten te brengen. “Bij alles wat ik zeg denk ik: ik ben ook maar een meisje van 19 dat net is begonnen met studeren. Ik ben altijd bang dat mensen vergeten dat ik hartstikke jong ben, en de 21 nog niet eens aantik.” Gelukkig krijgt ze weinig kritiek. “Van dreigementen of rotopmerkingen is geen sprake.”
Uit voorzorg heeft ze haar adres – na veel gedoe – wél privé kunnen houden bij haar KvK-inschrijving. “Liever voorkomen dan genezen, vind ik. Er is een patroon te zien bij vrouwen van kleuren in machtsposities, die vanuit extreme hoeken worden bedreigd. Als ik een keer kritiek lever op een zwaarbeladen onderwerp, wil ik niet op mijn dertigste denken: shit, had ik mijn adres maar afgeschermd.”
In de toekomst hoopt Youssra een succesvol onderzoeksjournalist te zijn. “Ik wil een groot, shockerend rapport naar buiten brengen. Iets wat inslaat als een bom, zoals de toeslagenaffaire. Niet dat ik wil dat die dingen nog eens gebeuren, maar ik vrees dat de bestuurlijke macht altijd gecontroleerd zal moeten worden.”