Youssra Zouaghi – de Boer (31) is in haar jeugd seksueel misbruikt en emotioneel verwaarloosd door haar familie. In haar boek ‘Bevrijd van zwijgplicht’ schrijft ze over haar traumatische jeugd.
Youssra vertelt haar verhaal aan LINDA.meiden.
Trigger warning: bevat seksueel misbruik.
Seksueel misbruik
“Ik ben op heel jonge leeftijd meerdere malen seksueel misbruikt door verschillende familieleden van mijn vaders kant”, zegt Youssra. “Er is een moment geweest dat ik mijn vader heb proberen te vertellen wat er is gebeurd, maar mij werd eigenlijk gelijk de mond gesnoerd. Ik mocht er niet over praten.”
Op latere leeftijd ben ik weer seksueel misbruikt en heb dit nogmaals aan mijn vader verteld. Hij heeft mij toen geholpen aangifte te doen, maar hier is verder niks mee gedaan. Het seksueel misbruik dat daarna plaatsvond, heb ik niet meer verteld. Ik dacht: het heeft toch geen zin.
Mijn vader en moeder zijn beide een tijdje uit mijn leven geweest. In de tijd dat ik misbruikt werd, was mijn vader verslaafd, waardoor ik op jonge leeftijd voor mijn ernstig beperkt zusje heb moeten zorgen.”
Marokkaanse samenleving
“Ik ben opgevoed met de norm dat wij thuis niet mogen praten over alles dat met seks te maken heeft. En al helemaal niet als het over familieleden gaat. Dit gaat met name om de mannen binnen de familie. Ik heb van mijn vader meegekregen dat die hoger worden gezien binnen de Marokkaanse samenleving en dat ze absoluut niet in een negatief daglicht mogen worden gezet. Dus ik heb jarenlang gedacht dat dit de norm was. Naast het feit dat het een taboe is om het over deze onderwerpen te hebben, mag de buitenwereld ook niks afweten van wat er binnen de familie gebeurt.”
De geheimen en ervaringen die Youssra met zich meedraagt, laten hun sporen na in haar volwassen leven. “Ik ben vele jaren later in therapie gegaan voor mijn traumatische jeugd. Namelijk toen ik voor het eerst moeder werd. Ik voelde me kwetsbaarder en erkende mijn mentale klachten. Samen met een arts kwam ik tot de conclusie dat ik mijn traumatische jeugd niet had verwerkt en werd gediagnosticeerd met meerdere depressies en PTSS.
Ik ging naar therapie maar ervaarde bij de geboorte van mijn tweede kind dezelfde psychische klachten. Hierdoor besloot ik alle gevoelens en emoties van mij af te schrijven in een dagboek. Vanuit dit verwerkingsproces is mijn boek Bevrijd van zwijgplicht ontstaan.”
Boek
“Je kan je zo eenzaam voelen als je iets als seksueel misbruik meemaakt en er niet over kan of wil praten. Dit kan je nog jaren blijven achtervolgen en dat wens ik niemand toe. Ik krijg nu al reacties van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en nu in een proces zitten om het te verwerken. En dat is het doel dat ik wil bereiken met dit boek: dat mensen hierover gaan praten.”
Het boek Bevrijd van zwijgplicht is sinds vorige week uit en volgt het levensverhaal van Youssra die over haar traumatische jeugd schrijft. Hierin spreekt ze over seksueel misbruik binnen haar eigen familie, verwaarlozing, mishandeling en huiselijk geweld. “Ik heb van jongs af aan het gevoel gehad dat ik moet zwijgen over wat mij is overkomen, maar ik open nu de deuren uit mijn verleden.”