Het wordt tijd: de veiligheid van vrouwen op straat moet serieus worden genomen. Daarom gaat Yara Michels, als ambassadeur van Plan International, op 11 maart de straat op tijdens ‘De Nacht Tegen Seksueel Geweld‘.
Yara Michels is klaar met seksueel geweld: 'Ben soms bang dat niks gaat veranderen'
Aan LINDA.meiden vertelt Yara wat het evenement precies inhoudt en waarom deze nacht zo belangrijk is.
De wandeling
“We gaan van twaalf tot zes uur ’s nachts wandelen door het Rotterdamse havengebied”, vertelt Yara. “Het is een afgelegen gebied waar je normaal gesproken als vrouw niet wilt zijn ’s nachts. Juist daarom maken we ons hier hard tegen seksueel geweld. Gedurende de wandeltocht kom je in aanraking met verschillende verhalen over seksueel geweld wereldwijd.
Ik denk dat de nacht een eye-opener gaat zijn. Niet alleen door de persoonlijke verhalen, maar ook omdat het fysiek een uitdaging is en de afgelegen straten eng zullen aanvoelen. Dat dient naar mijn idee het doel van de actie: het probleem wordt voelbaar. Daarom is het ook een manier om mensen bewust te maken van de ernst ervan. Het is voor vrouwen bijna normaal om ons zorgen te maken over onze veiligheid, maar dat zou niet zo moeten zijn.”
Herkenbaar
Met de wandeling zamelt Yara – samen met alle anderen die meelopen – geld in voor Plan International. Zij zetten zich wereldwijd in voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Het opgehaalde geld gaat naar programma’s in landen als Brazilië, Oeganda en de Filipijnen, gericht op de bescherming van meisjes en jonge vrouwen. Tegelijkertijd hebben zij ook oog voor het probleem in Nederland.
“Als vrouw herken je de volgende situaties waarschijnlijk wel”, vertelt Yara. “We bellen een vriendin als we ’s nachts alleen naar huis moeten, kiezen een strategische plek uit in de trein en doen onze capuchon op om te verhullen dat we vrouw zijn. Het zijn slechts een paar voorbeelden van alle maatregelen die we als vrouw treffen. Ik kan me bijna geen wereld voorstellen waarin we dit niet doen.”
Sinds Yara moeder is geworden van een dochter komen verhalen over seksueel geweld nog persoonlijker bij haar binnen. “Ik vroeg me vanochtend nog af: ‘Hoe gaat het voor haar zijn om over straat te lopen in de toekomst? Gaat het anders zijn dan nu?’ Soms ben ik bang dat er niks gaat veranderen aan de situatie, maar ik houd hoop.”
Iris (22) werd onderweg naar huis in haar gezicht gespuugd: 'Voelde me heel kwetsbaar'Lees meerBuikpijn
Daarom maakt Yara zich hard voor verandering. “Seksueel geweld is een onderwerp dat nog veel serieuzer op de agenda moet komen. Intimidatie op straat, in het openbaar vervoer en bij de sportclub komt nog veel te vaak voor. In Nederland heeft 83 procent van de vrouwen hier ervaring mee. Dat is bijna iedereen, terwijl veiligheid op straat een mensenrecht is. Daarnaast wordt wereldwijd een op de tien meisjes verkracht – en in Nederland worden ieder jaar honderdduizend mensen slachtoffer van aanranding, verkrachting en/of misbruik.
De cijfers over seksueel geweld geven mij spontaan buikpijn. Als ambassadeur word ik voortdurend met mijn neus op de feiten gedrukt. Het voelt alsof ik te veel true crime heb gelezen en me daardoor te veel zorgen maak, maar deze zorgen zijn terecht en gebaseerd op feiten. Daarom vind ik het zo belangrijk om mee te lopen en hier aandacht voor te vragen.”
Actie
Hoewel seksueel geweld steeds vaker in de media wordt besproken, lijkt er volgens Yara in de realiteit nog weinig te veranderen. “Ik snap niet waarom er nog geen wereldwijde aandacht is voor dit probleem. Het is een olievlek en de cijfers liegen er niet om. Toch verschuift het debat steeds weer naar de achtergrond. Uit onderzoeken van Plan International blijkt dat meisjes en jonge vrouwen betere voorlichting op school willen. Ook moet er betere handhaving en meer media-aandacht komen. Daarnaast zouden jongens en mannen zich moeten uitspreken tegen ongewenst seksueel gedrag. Laten we daar dus wereldwijd naar streven.
Laten we stoppen met de verantwoordelijkheid bij slachtoffers zelf leggen en voor elkaar opkomen. Het mag dan een probleem zijn dat voornamelijk vrouwen aangaat, maar dat betekent niet dat vrouwen het zelf moeten oplossen. Als ik op straat zie dat iemand wordt lastiggevallen, kom ik voor diegene op. Naast iemand gaan staan kan al helpen, ook als je de dader niet rechtstreeks wilt aanspreken op diens gedrag. Het is tijd om elkaar te beschermen en om te stoppen met het negeren van het probleem.”
Het maximaal aantal deelnemers aan de wandeling is inmiddels bereikt. Je kunt je wel al opgeven voor volgend jaar of geld doneren aan Plan International. Dat kan op www.nachttegenseksueelgeweld.nl.
'Why we march': hierom is de Feminist March lang niet alleen voor vrouwenLees meer