Op zondag 12 september maken jongeren lawaai tegen het huidige beleid van de woningmarkt. Dat doen ze tijdens het Woonprotest in het Westerpark in Amsterdam.
Hierom is het Woonprotest óók voor jou zo belangrijk
Dit is waarom dit protest ook voor jou van groot belang is. Wij zetten alle punten even onder elkaar.
Woonprotest
Als de woningprijzen de komende jaren met dit tempo blijven stijgen, tellen we straks een miljoen neer voor dertig vierkante meter. Het is genoeg geweest, vindt de actiegroep van het Woonprotest. Op zondag 12 september organiseren zij een protest in Amsterdam om kenbaar te maken dat de huizenmarkt op het moment allesbehalve gunstig is voor jongeren en starters. Ze eisen dat de politiek veranderingen maakt in het woonbeleid. Ze stellen daarom een aantal belangrijke punten aan de kaak. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Belangrijke punten
Volgens de organisatie achter het protest is de ‘wachtlijst voor een sociale huurwoning op sommige plekken langer dan 17 jaar en staan er honderdduizenden mensen op die jarenlang moeten wachten.’ Ook de huurprijzen in de vrije sector – waar je al snel belandt als je niet in aanmerking komt voor sociale huur – zijn enorm gegroeid de afgelopen jaren. De huren slokken vaak ‘de helft van het inkomen van huurders op; volgens het Nibud betalen ongeveer 800.000 mensen een veel te hoge huur in verhouding tot hun inkomen.’ Ook zijn ongeveer 900.000 twintigers tot mid-dertigers gedwongen bij hun ouders te wonen omdat de huizenmarkt onbetreedbaar is.’
Het lijkt misschien onbelangrijk als je op dit moment nog thuis woont, of juist voor een lekker prijsje een woning hebt gevonden, maar deze punten gaan ook jou (in de toekomst) aan. Tegen de tijd dat je klaar bent om te verhuizen, kan het zijn dat je opties gelimiteerd zijn doordat de prijzen van vrije sector-woningen door het dak schieten. En de beschikbaarheid van sociale huurwoningen tot een nulpunt is gedaald.
Hoge woonlasten
De woningmarkt wordt op het moment gedomineerd door veel-bezitters, beleggers en huisjesmelkers die de rekeningen van huurders volledig leegtrekken. Het selecte groepje ‘profiteert van het leed van honderdduizenden Nederlanders. Want terwijl de lonen stagneren blijven woonlasten keihard stijgen’.
De problemen zijn al jarenlang bekend, maar treffen steeds meer mensen. En daar wil Woonprotest verandering in krijgen.
Ben jij ook klaar met hoge huurprijzen en wil je je stem laten horen met het oog op verandering? Sluit je dan op zondag 12 september aan bij Het Woonprotest in het Westerpark in Amsterdam. Voor meer informatie kijk je op www.woonprotest.nl.
Huren of kopen: 'Als ZZP’er pis ik sowieso naast de pot'Lees meer