Rui Jun Luong (25) en haar ouders zijn een aantal jaar de eigenaars van een Chinees-Indisch restaurant geweest waar vaak geprobeerd is om in te breken. Vuurwerk door de brievenbus en kapotgeslagen ruiten waren hier een gevolg van.
Chinese ondernemers doen vaker melding van woninginbraken
Inmiddels heeft de familie het restaurant opgezegd vanwege privé redenen.
Target
De Heerenveense Rui Jun Luong en haar familie hebben vaker te maken gehad met haatmisdrijven en woninginbraken. “Toen ik jong was, en we niet thuis waren is er een keer vuurwerk door de brievenbus gegooid en ook zijn de ruiten meerdere keren ingegooid”, vertelt Luong. Volgens haar is er een sterk verband tussen vooroordelen van mensen en de haatmisdrijven. Vooral in deze tijd. “Dit is zeker geen toeval. Veel mensen denken vaak dat Chinezen superrijk zijn. Zodra mensen bijvoorbeeld een Chinese hanger in je auto zien, zien ze je als target en word je beroofd. ” Het helpt niet dat Aziatische Nederlanders nu ook nog eens onterecht worden aangewezen als de reden voor de COVID-19-pandemie.
Meldingen Chinese ondernemers
Chinese ondernemers zijn vaker dan gemiddeld het slachtoffer van woninginbraken. Deze trend is welbekend bij de politie, maar ze hebben geen cijfers beschikbaar, meldt Dagblad van het Noorden. In 2015 waarschuwde de Twentse politie Chinese ondernemers in de regio al. In een half jaar tijd werden er 26 aangiftes gedaan van woninginbraken. Dat aantal ligt in werkelijkheid veel hoger, maar aangifte doen is binnen de gemeenschap niet vanzelfsprekend. “In de Chinese cultuur spreek je je niet zomaar uit en bemoei je je met je eigen zaken, ” zegt Luong. “Vooral de eerste generatie Chinezen zijn gefocust op zichzelf. Op het vinden van een goede baan, waarmee ze geld kunnen verdienen voor hun kinderen bijvoorbeeld. Je focust op je school, je carrière, trouwen en je geeft verder niet te veel je mening. Dit geven ze door aan hun kinderen”, gaat Luong verder.
Lees ook
Netflix steunt #StopAAPIHate in strijd tegen racisme en geweld
Media-aandacht
Het frustreert Luong dat de inbraken nu pas aan het licht komen in de media. Luong: “Waarom is dit nu pas te zien op het nieuws? Dit is al zo vaak aangekaart en er wordt gewoon niets mee gedaan.” Luong twijfelt of het probleem rond de woninginbraken wel serieus wordt genomen. “Pas na een hele hoop commotie of boze reacties wordt het opgepakt en gaan mensen ernaar kijken. Is het dan niet erg genoeg om er meteen aandacht aan te besteden?”, gaat ze verder. “Mensen geven dan als reden aan dat ze er niets van wisten en dat het niets te maken heeft met racisme. Maar wij kaarten het wél aan. Er zit een reden achter de meldingen die we maken. Dat doen we niet voor de lol!”
Contant geld
“Het is algemeen bekend dat Aziaten veel contant geld in huis hebben. Wij hameren erop dat onze leden hun woningen beveiligen met camera’s en alarmsystemen”, vertelt een woordvoerder van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) aan het Dagblad van het Noorden. De VCHO is de grootste brancheorganisatie voor Chinese horeca ondernemers in Nederland. En om die reden bekend met de ontwikkelingen die pas sinds kort de media bereiken.
Social Media
Social media heeft het maken van een melding een stuk laagdrempeliger gemaakt. “Een haatmisdrijf melden is erg moeilijk. Het is een drempel waar mensen overheen moeten gaan. Dat maakt je kwetsbaar en je kan je onveilig voelen. Slachtoffers worden te vaak niet serieus genomen. Als er continu niets wordt gedaan met de melding of aangifte, dan verliezen mensen de hoop. Dat is de reden dat slachtoffers niets melden”, vertelt Luong. Gelukkig is er nu een (online) plek waar gedupeerden terecht kunnen én waar ze zich niet alleen voelen; Asian Raisins. “Ik hoop dat meer mensen haatmisdrijven en racistische incidenten gaan melden. Want er is nu een plek waar ze het kunnen delen en waar ze gehoord worden”, zegt Luong hoopvol.
Ben jij zelf slachtoffer van een racistische incident of haatmisdrijf? Meld het dan bij discriminatie.nl. Of deel je verhaal via Asian Raisins Meldpunt.