Op het praten over en het kopen en gebruiken van condooms rust een taboe. Hoe lossen we dat op? En zit er eigenlijk een groot verschil tussen condooms van A-merk en B-merk? Erwin Fisser van Soa Aids Nederland (SAN) geeft opheldering.
Wil je weten: is er nu écht kwaliteitsverschil tussen condooms van A- en B-merk?
“Echt goede minnaars praten met elkaar over wat ze fijn vinden, en dus ook of ze een condoom willen gebruiken of niet”, zegt Fisser tegen LINDA.
Condooms
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er zit volgens Fisser geen verschil in de kwaliteit van condooms van A-merk en B-merk. “Het is belangrijk om condooms te kopen met het CE-keurmerk. Dat wil zeggen dat het product voldoet aan de eisen die Europa stelt aan een veilig product.
Daarnaast zijn er wel verrassend veel verschillende soorten condooms op de markt. Van een simpel instapcondoom tot premium varianten die gemaakt zijn van extra dun materiaal of bijvoorbeeld uit ribbels bestaan. Ook dat heeft geen invloed op de veiligheid. De lage of hoge prijs komt puur door marketingkosten die bedrijven moeten terugverdienen.”
Taboe
Uit jarenlang onderzoek blijkt dat de prijs van een pakje condooms niet de hoofdreden is waarom mensen het niet gebruiken. Het sociale aspect en een paar hardnekkige vooroordelen, wegen het zwaarst.
Soa-arts waarschuwt voor opmars gonorroe: 'Kans op verminderde vruchtbaarheid'Lees meer“Volwassenen en jongeren vinden het meestal lastig om erover te beginnen. Bang dat de ander denkt dat-ie een soa heeft. Vrouwen vinden het vaak lastig om condooms mee te nemen, omdat anderen misschien denken dat je uit bent op seks of uit vrees een slet gevonden te worden. Mannen zijn er vaak van overtuigd dat het gebruik van condooms de prestatie en het gevoel verslechteren. Dit is zonde: condoomgebruik is verstandig en zorgt juist voor onbezorgde seks”, aldus Fisser.
Vijftigplussers zien condooms vaak als iets voor jongeren, en als een product dat je op oudere leeftijd niet meer hoeft te gebruiken. “Dat is natuurlijk onzin, want hoewel ongewenste zwangerschappen vaak niet meer aan de orde zijn, kunnen soa’s zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Een man van middelbare leeftijd denkt vaak dat hij er wel mee weg komt. Terwijl veel volwassen vrouwen niet durven te vragen om een condoom, omdat dat voor hun gevoel bij pubers past.”
Van de acht condooms vond Gerdina er maar zeven terug: 'Twee dagen later floepte dat ding eruit'Lees meer