Als het op aanraking aankomt, is consent vragen áltijd belangrijk. Maar dan moet je eerst wel weten wat het is, en hoe je het – tussen de lakens of waar dan ook – toepast.
'Consent vragen ongemakkelijk? Nee, aantrekkelijk juist: dít moet je erover weten'
LINDA.meiden vertelt je alles over wederzijdse seksuele instemming.
Wat is consent?
Tijdens seksuele voorlichting wordt al verteld dat je alleen seks mag hebben als beide partijen het willen, maar toch vindt seksueel geweld wereldwijd nog (te) veel plaats. Duidelijke overeenstemming (ook wel consent) kan dat helaas niet áltijd voorkomen, maar in sommige gevallen ook wel. Als je vooraf toestemming vraagt voor je aan iemand zit, geef je iemand de kans om zijn of haar grenzen aan te geven.
Ook als je wél consent hebt gegeven, mag je achteraf nog weigeren. Omdat je toch twijfelt, bijvoorbeeld, of het niet goed voelt. Toestemming is niet eeuwig geldig. Het kan moeilijk zijn om ‘stop’ te zeggen, maar niemand anders dan jij bepaalt wanneer je er klaar voor bent. Laat je dus nooit overhalen om dingen tegen je zin te doen.
Lees ook
Afgelopen jaar werd 11 procent van de zestien-plussers slachtoffer van seksueel geweld
Toestemming vragen is aantrekkelijk
Hoewel vaak wordt gedacht dat consent vragen de sfeer kan verpesten, hoeft dat zeker niet zo te zijn. Sterker nog: het kan juist hartstikke sexy zijn om te horen dat iemand je aantrekkelijk vindt, en je graag (meer) zou willen aanraken. Consent kan bevrijdend en positief werken, in plaats van ongemakkelijk. Even bij iemand inchecken hoeft niet meteen een zakelijk moment te zijn.
Vragen als: ‘Mag ik je shirt uittrekken?’ of ‘Wil je me laten zien waar ik je mag aanraken?’ bevorderen een respectvolle omgang, en daarmee uiteindelijk ook het plezier van de happening zelf. Er moet in ieder geval altijd een mogelijkheid bestaan om ‘nee’ te zeggen, want manipulatie of pushgedrag is geen consent. Zeker als iemand dronken, high, bewusteloos is of slaapt, heeft diegene geen complete zeggenschap. Zwijgen is niet hetzelfde als toestemmen.
Wetsvoorstel Grapperhaus
Een recent wetsvoorstel van Minister Grapperhaus is mede om deze reden zo belangrijk. Hij wil dat niet alleen seks onder dwang strafbaar is, maar alle vormen van seks tegen de wil van de ander. Nu is het, om te kunnen spreken van dwang, in de meeste gevallen noodzakelijk dat wordt aangetoond dat het slachtoffer zich duidelijk heeft verzet (verbaal of fysiek). Maar ook zonder verzet kan er sprake zijn van dwang: zo kan een slachtoffer ‘bevriezen’.