Je appjes wel lezen, maar niet beantwoorden – de twee blauwe vinkjes lijken bijna strafbaar in onze samenleving, waar iedereen constant bereikbaar is. Toch is dat schuldgevoel nergens voor nodig.
Waarom voelt terug appen soms als zo'n opgave? 'Juist goed om het af en toe te negeren'
GZ-psycholoog Najla Edriouch legt uit waarom het juist gezond is om soms niet te reageren op je berichten.
Kleine moeite
Het lijkt een kleine taak die je gedurende de dag moet bijhouden. Even reageren op de berichtjes die je binnen krijgt van vrienden, familie en collega’s. Toch kan die taak soms als een groot obstakel voelen – en dat is volgens Najla helemaal niet zo gek.
“Bedenk je eens op hoeveel manieren jij gedurende een dag bereikt kunt worden. Je ontvangt non-stop mails, dm’s, WhatsApp-berichten en belletjes. Als je een slimme deurbel hebt, voel je je misschien zelfs verplicht om een berichtje te sturen naar die ene kennis die voor de deur stond toen je niet thuis was. Dit terwijl het vijftien jaar geleden gewoon was om een brief te ontvangen en deze pas na een paar dagen weer op de post te doen.”
Sociale druk
Najla vertelt dat deze constante bereikbaarheid zorgt voor veel sociale druk. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mobiele telefoons daadwerkelijk voor schuldgevoelens, onrust en stress kunnen zorgen als je niet alle inkomende berichten en oproepen meteen kunt beantwoorden. Als je niet reageert op berichten, omschrijven we dit als uitstellen of negeren. Maar soms heb je gewoon even de tijd nodig om niks te doen en de dag te verwerken. Het is voor veel mensen een gewoonte geworden om altijd maar aan te staan, maar zo gewoon is dat niet.”
Offline zijn
“Het is af en toe juist goed om het even te negeren”, vertelt Najla. “Als je constant een druk voelt om te reageren en hierdoor niet kunt ontspannen, is het goed om voor jezelf momenten op de dag vast te stellen waarop je al je berichten, mails of oproepen beantwoordt. Zo voorkom je een schuldgevoel op de momenten dat je niks doet, maar raak tegelijkertijd niet de hele tijd afgeleid door inkomende berichten.
Daarnaast is het ook goed om wat afstand te nemen van die werk-groepsapp of mail als je niet aan het werk bent. Stel je grenzen en normaliseer het offline zijn voor jezelf. Je kunt jezelf er zelfs een compliment over geven, want je kiest daarmee voor jezelf en je mentale gezondheid. Het is echt oké om niet continu te reageren, ook al ben je niet per se druk met andere dingen.”
Dit artikel verscheen eerder op de website van LINDA.meiden in december 2022.
Drankje in de ene hand, telefoon in de andere: waarom willen we altijd alles vastleggen?Lees meer