Deze week introduceren de grootste studentenverenigingen van Utrecht de campagne #ThisIsHowWeDoIt om seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag onder de aandacht te brengen.
Utrechtse studenten starten campagne tegen seksueel geweld: 'Geen ja is nee'
Volgens het CBS werd drie procent van de bevolking van 16 jaar en ouder slachtoffer van fysiek seksueel geweld.
Campagne
Het komt nog te vaak voor dat mensen te maken krijgen met seksueel geweld. Utrechtse studentenvereniging Veritas is er klaar mee en start de campagne #ThisIsHowWeDoIt. “We starten de campagne in de Utrechtse introductieperiode, omdat niet alleen onze leden, maar alle studenten zich bewust moeten worden van het probleem”, zegt Laura Baartmans Veritas.
Dit gaan ze doen met posters, flyers, een social media-campagne en seksuele voorlichting. Hiermee wil Veritas op een positieve manier bijdragen aan het seksleven van studenten. De initiatiefnemers zijn zich er wel van bewust dat dit slechts het begin is. “We hebben direct gezegd: dit wordt een langlopend traject. Dit hebben we niet in een jaar opgelost. Het gaat een aantal jaren duren voordat je de hele tendens rondom dit onderwerp verandert. We willen vanuit de studentenwereld de boodschap uitdragen dat seksueel geweld niet oké is”, aldus Baartmans. ‘Als iemand niet ja zegt, dan is het een nee.’
Tekst loopt door onder de post.
Seksueel geweld
Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid is gebleken dat een op de vijf vrouwen en een op de zestien mannen in Nederland slachtoffer is geworden van verkrachting. Ook meldt een op de tien vrouwelijke studenten dat ze tijdens hun studie sex hebben gehad zonder instemming.
Hoewel dit vaak gemeld wordt bij de onderwijsinstellingen, krijgen studenten niet de hulp die ze nodig hebben. Dit overkwam de 21-jarige Tessa. Ze zocht steun bij haar mentor, die had het volgens haar zelf uitgelokt.
Burgemeester Sharon Dijkstra is blij met de campagne van de Utrechtse verenigingen. “De bewustwording moet uit de studenten zelf komen en dan helpt het als hun eigen verenigingen met zo’n initiatief komen.” Volgens haar zullen de uitingen meehelpen aan het zichtbaar en bespreekbaar maken van dit onderwerp.’
Rijksoverheid
De Rijksoverheid startte eerder al een campagne waarbij ze slachtoffers van ongewenste intimiteiten een veilige haven bieden. Met het Instagram-platform Sam Is Er pogen ze duidelijk te maken dat er geen schaamte schuilt in het vragen om hulp. Daarbij stimuleren ze slachtoffers van verkrachting, aanranding of ander seksueel geweld zo snel mogelijk hulp te zoeken. Niet alleen om zich fysiek te laten checken, maar ook mentaal. Hoe langer men wacht met het zoeken van professionele hulp, hoe groter de kans op PTSS.
Heb jij ooit te maken gehad met verkrachting of aanranding en ben je op zoek naar hulp? Bel dan met Centrum Seksueel Geweld op 0800-0188 of chat (anoniem) met een hulpverlener via de website www.centrumseksueelgeweld.nl.
Iris (29) werd slachtoffer van seksueel geweld: 'Het gekke is dat ik me nog lang heb geschaamd'Lees meer