Als je dertig bent, ontvang je een uitnodiging voor een uitstrijkje voor de vroege opsporing van baarmoederhalskanker. Vera Camilla deed dit uitstrijkje zelf en deelde het proces van A tot Z in een video op haar Youtube-kanaal.
Vera Camilla maakte zelf een uitstrijkje: 'Je bent het waard om te weten of je gezond bent of niet'
LINDA.meiden sprak Vera Camilla over haar ervaring met het zelf doen van een uitstrijkje en over het belang van het creëren van meer awareness over baarmoederhalskanker.
Bevolkingsonderzoek
“Toen ik de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek kreeg, was ik enigszins verbaasd. Ik wist dat ik hem zou krijgen, want ik ben net dertig geworden. Maar dat ik de uitnodiging zo snel kreeg, had ik niet verwacht. Daarnaast had ik – als gevolg van een aantal bloedingen buiten mijn menstruatiecyclus om – recent nog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts, waardoor ik wist dat alles goed zat.”
“Een tijd geleden liet een van mijn volgers echter weten dat je ook een zelftest kan aanvragen, zodat je er niet voor naar de huisarts hoeft. Voor veel vrouwen geldt dat ze zich er ongemakkelijk bij voelen om voor een uitstrijkje naar de huisarts te gaan, waardoor de zelftest een goed alternatief biedt. Uit nieuwsgierigheid, en omdat ik wist dat voor veel vrouwen óók de drempel voor het doen van een zelftest hoog is, besloot ik het onderzoek toch te doen. En het proces van A tot Z voor mijn volgers vast te leggen.”
Taboe doorbreken
Als je een baarmoeder hebt, krijg je de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker automatisch op de deurmat. “Een groot gedeelte van onze samenleving is vrouw, wat wil zeggen dat veel mensen de uitnodiging voor het onderzoek krijgen. Toch is het taboe groot dat op onderwerpen rust als het doen of laten doen van een uitstrijkje. We praten er immers niet over bij de koffie, hoe belangrijk onderwerpen als deze ook zijn. Dat maakt dat veel vrouwen belangrijke onderzoeken als deze liever links laten liggen, terwijl het zelf doen van een uitstrijkje vanuit mijn eigen ervaring heel erg bleek mee te vallen – en wel heel belangrijk is.”
Om haar volgers meer informatie te geven over baarmoederhalskanker, bezocht Vera ook een huisarts voor de video over het onderzoek. “Er waren zoveel dingen die de huisarts mij vertelde die ik nog niet wist. Zo was ik niet bekend met de term ‘pap’. Dat is de term, zo weet ik nu, die wordt gebruikt voor de uitslag van een afwijkend uitstrijkje. Ook vertelde ze me dat HPV, een vorm van een SOA die baarmoederhalskanker kan veroorzaken, in 70 procent van de gevallen voorkomen kan worden door het gebruiken van een condoom.”
Vera Camilla
“Enerzijds kan het zo zijn dat baarmoederhalskanker soms nog wel eens wordt onderschat. Maar ik denk vooral dat we soms liever niet weten óf er iets fout is dan dat we weten dát er iets fout is”, stelt Vera. “Het hebben van een ziekte als baarmoederhalskanker is immers heel heftig en de onderzoeken die eraan voorafgaan, kunnen verontrustend zijn. Toch is het belangrijk om het onderzoek wel gewoon te doen. Als je HPV-positief bent, zijn er namelijk nog veel stadia die aan baarmoederhalskanker voorafgaan. Je lichaam ruimt het daarbij vaak uit zichzelf op. En als dat niet het geval is, kan HPV door middel van verschillende ingrepen verholpen worden.”
“Als je er niets mee doet, en later blijkt dat je wel baarmoederhalskanker hebt, dan ben je daarnaast nog veel verder van huis. In mijn video zie je tevens dat die zelftest echt heel easy is om te doen. Uit de reacties die ik tot nu toe op de video gekregen heb, blijkt ook dat veel vrouwen dáár verbaasd over zijn. En dat dat in feite dus is waar de angst zit.”
“Zo reageerden er vrouwen die de uitnodiging al een jaar ongeopend op tafel hadden liggen, maar die het onderzoek dankzij mijn video nu toch gaan doen. Ik ben blij dat ik een stukje angst heb kunnen wegnemen, want het is ontzettend belangrijk. Dat is ook wat ik met de video wil uitdragen: dat je het waard bent om te weten of je gezond bent of niet.”
Meer weten over baarmoederhalskanker of over het bevolkingsonderzoek? Ga naar bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker.
Alles over uitstrijkjes én zelftesten voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskankerLees meer