Het is vandaag de Internationale Dag van de Telecommunicatie. Een bekende vorm van telecommunicatie is sexting. Het kan heel leuk zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er genoeg opties om het veilig te doen én is er hulp voor als het toch fout gaat.
Wel gefriemel, geen gepiemel: veilig sexten doe je zo (en dit kun je doen als het toch fout gaat)
LINDA.meiden sprak Yuri Ohlrichs. Als seksuoloog NVVS werkt hij namens Rutgers als redacteur bij Sense.info. Op deze website kun je terecht met al je vragen over sex(ting).
Normaliseren
Sexting is niets geks, vindt ook Ohlrichs. “Het past bij de seksuele ontwikkeling van jongeren en is een medium waarmee je je seksuele voorkeuren kunt verkennen. Veel jongeren vinden dat leuk en zijn benieuwd naar hoe iemand reageert op zijn, haar of diens lichaam. Ook kan de behoefte om hieraan te doen, voortkomen vanuit het verlangen om te provoceren.”
“Het laatste onderzoek Seks Onder je 25e (2016 Rutgers & Soa Aids Nederland) liet zien dat één op de acht jongeren aan sexting doet. Sindsdien is de normalisering ervan er alleen maar op vooruit gegaan, waardoor die cijfers naar verwachting op dit moment hoger zijn. Het blijven normaliseren is niet alleen belangrijk, omdat het bij kan dragen aan de seksuele ontwikkeling, maar ook omdat het het taboe op het onderwerp doorbreekt. Het doorbreken van dat taboe maakt het al een stuk makkelijker om erover te praten als er, bijvoorbeeld, ongewenst seksueel getinte beelden van jezelf of iemand anders uitlekken.”
Veiligheid
Als je aan sexting doet, is het volgens Ohlrichs belangrijk om daar goed bij na te denken. “Er zijn veel jongeren die het leuk vinden, maar het is net zo normaal om het wel te doen als om ervoor te kiezen het niet te doen. Stel jezelf dus vooraf eerst de vraag wáárom je de behoefte voelt om het te doen. Op die manier weet je zeker dat het uit je eigen seksuele verlangens voortkomt en niet (alleen) vanuit die van de ander.”
“Daarnaast is het belangrijk om diezelfde onderbouwing ook even bij de ander te checken. Veel vrouwen en mannen krijgen te maken met ongewenste dick- of pussypics en ook dat is niet oke. Communiceer dus met elkaar over wat jullie wensen en verwachtingen zijn. Consent en communicatie zijn niet alleen voor tussen de lakens, maar ook tijdens seksuele interactie daarbuiten heel belangrijk.”
Voor LINDA.meiden maakte Ohlrichs een tip-lijstje voor het waarborgen van je veiligheid tijdens sexting.
- Doe het om de juiste redenen. Heb je zin om een potje te rampetampen met de persoon aan de andere kant van je scherm? Ga er vooral lekker voor. Heb je er vanuit jezelf geen behoefte aan of voelt het simpelweg niet fijn? Voel je dan vooral net zo fijn bij het feit dat je het liever niet doet.
- Zorg ervoor dat je de ander vertrouwt. Vertrouwen in de ander is heel belangrijk tijdens intieme settings. Niet alleen zodat je je tijdens de sessie goed voelt, maar ook zodat je zeker weet dat er achteraf geen misbruik wordt gemaakt van de door jou gedeelde content – of dit nu tekst of beeld is.
- Onthoud de twee c’s: consent en communicatie. Vraag èn communiceer voor-, tijdens en na de sexting. Check vooraf even of de ander ook mee wil doen, praat tussendoor over wat je wel en/of juist niet fijn vindt en/of waar je grenzen liggen en bespreek ook achteraf of alles voor jullie beide goed zit.
- Bescherm jezelf. Sexting kan plaatsvinden met een vreemde, een vage kennis, een bekende of bijvoorbeeld met je vriend of vriendin. Met wie je het ook doet: probeer er – tenzij je het niet erg vindt als (in dit geval) naaktbeelden met anderen gedeeld worden – voor te zorgen dat je niet herkenbaar bent. Zo voorkom je dat een leuk moment later in een vervelende situatie resulteert.
- ‘Nee’ zeggen mag altijd, ook later nog. Heb je vooraf aangegeven zin te hebben in een potje online rampetampen, maar voelt het terwijl je bezig bent toch niet helemaal goed aan? Geef dat dan vooral aan en wees niet bang dat je de ander teleurstelt. ‘Nee’ zeggen moet altijd kunnen.
Wat als het fout gaat?
Naast informatie en advies, vindt Ohlrichs het belangrijk dat je ook weet waar je terecht kunt als het toch fout gaat. “Het misbruiken van seksuele content kan grote gevolgen hebben voor de ander. Het is daarom belangrijk om te weten dat het nooit je eigen schuld is als jou dit overkomt. Vanaf het moment dat je beelden van jezelf deelt, is de ontvanger van deze beelden namelijk verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid daarvan. Het schaden van die veiligheid, bijvoorbeeld door de beelden door te sturen, is daarom zelfs strafbaar.
Voor LINDA.meiden maakte Ohlrichs naast een tip-lijstje voor het waarborgen van veilige sexting, ook een lijstje met tips voor wat je kunt doen als het toch fout gaat.
- Praat erover. Veel jongeren schamen zich als hun naaktfoto’s of video’s worden gedeeld, terwijl sexting heel normaal is. Zoek iemand op bij wie je je veilig voelt en deel je vervelende ervaring met die persoon. Samen sta je immers sterker dan alleen. Een ander kan soms immers net iets beter met je mee kan denken dan jijzelf wanneer je in een vervelende situatie verkeert.
- Weet dat je aangifte kunt doen. Het delen van naaktfoto’s en video’s – of je ze nu zelf ontvangen hebt of iemand anders ze met je heeft gedeeld – is strafbaar. Voel je dus ook vrij om aangifte te doen, want dat is je goed recht en kan je verder helpen. Ook en misschien juist als je het zelf even niet meer weet.
- Ook online kun je terecht. Praat je liever anoniem over je negatieve ervaring met sexting, dan zijn er verschillende sites waar je (ook anoniem) terecht kunt. Kijk bijvoorbeeld eens op helpwanted.nl, centrumseksueelgeweld.nl of op sense.info, de website van Soa Aids Nederland en Rutgers, voor al je vragen over seks.