Na een lang aanhoudende griep krijgt de 21-jarige Troy het nieuws dat zijn leven voorgoed verandert. De dokter komt aan de deur om te vertellen dat hij positief is getest op hiv.
Naar schatting zijn er in Nederland 24.000 mensen met hiv.
Na een lang aanhoudende griep krijgt de 21-jarige Troy het nieuws dat zijn leven voorgoed verandert. De dokter komt aan de deur om te vertellen dat hij positief is getest op hiv.
Naar schatting zijn er in Nederland 24.000 mensen met hiv.
Het begint in 2014 met een normale griep, die maar niet over lijkt te gaan. “Mijn toenmalige vriend ging vreemd en mijn vrienden hadden mij al gewaarschuwd voor soa’s”, vertelt Troy. “Maar eigenlijk had ik alle symptomen van de griep. Het enige dat anders was, was dat ik enorm veel sliep. Achteraf gezien omdat mijn lichaam tegen het virus aan het strijden was.”
Nadat Troy een test heeft gedaan, komt zijn huisarts bij hem thuis langs. “Daar vertelde hij mij face to face dat ik besmet was met hiv. Omdat ik het al vermoedde, had ik me mentaal al voorbereid. Toch was het eerste wat ik dacht: mijn leven is voorbij.” Hij vertelt het niet direct aan zijn toenmalige vriend. “Op het moment dat ik hoorde dat ik hiv had, was hij namelijk met een andere jongen in een hotel.”
Na het gesprek met de huisarts volgt een bezoek aan het ziekenhuis. “Daar had ik een gesprek en werden mijn bloedwaardes opgemeten. Diezelfde week kreeg ik al medicatie”, vervolgt Troy. “Daarna duurde het ongeveer twee maanden voordat de hiv-waardes op nul stonden. Dat betekent in principe dat mijn medicatie de hiv onderdrukt en dat het undetectable is in mijn bloed.”
Het nemen van de medicatie gaat aanvankelijk niet zonder slag of stoot. “Ik slikte medicijnen waarbij ik veel last had van psychische bijwerkingen. Ik werd enorm depressief en kreeg last van vreselijke nachtmerries. Pas na ongeveer drie jaar kwam ik erachter dat deze klachten door mijn medicatie kwamen. Ik switchte naar andere medicijnen, waarbij ik geen last meer heb van deze bijwerkingen.”
“Ook al voelde het de eerste jaren wel zo, er is in principe niets veranderd in mijn leven”, vertelt Troy. “In het begin voelde ik me een wandelende soa. Ik dacht dat niemand me meer aardig vond en dat ik nooit weer een relatie zou krijgen. Maar terugkijkend is het enige dat veranderd is, dat ik nog meer gedreven ben om mijn doelen te behalen.”
Wanneer vertel je aan een date of partner dat je hiv-positief bent? “In het ziekenhuis vertelden ze me dat ik het in principe niet hoef te vertellen, omdat het ondetecteerbaar is (je kunt hiv dan niet overdragen, red.). Maar wanneer ik iemand echt vertrouw dan vertel ik het wel. Het voordeel is dat de meeste gaymannen wel weten hoe het werkt. Gelukkig reageerden de personen die ik in vertrouwen heb genomen er heel lief en positief op.”
Spijt van de keuzes die hij heeft gemaakt, heeft Troy niet. “Als ik iets anders had kunnen doen, dan had ik het duistere gedeelte van de gayscene overgeslagen. Dat is een plek waar veel drugs is, wat onveilige seks tot gevolg kan hebben. Jonge gaymannen worden daar naartoe gelokt en gezien als een soort trofee.” Op de vraag of hij boos is op zijn ex, die hem hiv heeft gegeven, antwoordt hij: “Ja en nee. Hij wist het ook niet. Aan de andere kant was ik nog maar 21 en hij was 30. Maar hij heeft mij niet klein gekregen. En hiv ook niet.”
Met haar Afrikaanse roots strijdt wetenschapper Cynthia Lungu (33) voor genezing van hiv: 'Nog een lange weg te gaan'Lees meer