Zo’n 60.000 vrouwen schreven zich al in bij VriendinnenOnline: een platform waar je – á la Tinder – nieuwe contacten kunt opdoen en eenzaamheid eventueel kunt tegengaan.
En daar is veel behoefte aan, meent oprichter Lize Mast.
VriendinnenOnline
“Het idee ontstond toen ik concludeerde dat er veel platformen zijn om een relatie te vinden, maar niet om nieuwe vriendschappen op te doen”, aldus de 37-jarige Lize. “Ik vond het een mooi concept en vroeg me af waarom dat niet bestond.”
Dus richt ze in 2017 VriendinnenOnline op. Ze legt uit hoe het platform werkt: “Je maakt een profiel aan. Op het prikbord staan allerlei oproepjes. Daar kun je zoeken naar mensen van dezelfde leeftijd, in dezelfde levensfase of met dezelfde behoeftes. Ik zie vaak dat mensen onder een oproep reageren en dan in een privéchat verder kletsen. Dat kan één op één, maar ook in groepsverband. Er zijn ook al heel wat eetclubjes en spelletjesgroepen ontstaan.”
Het platform is volgens Lize voor veel vrouwen een uitkomst omdat ze eenzaamheid ervaren of niet op dezelfde golflengte zitten als de mensen om hen heen. “Ik heb zelf een lichte vorm van eenzaamheid ervaren toen veel van mijn vriendinnen in een andere levensfase belanden doordat ze bijvoorbeeld kinderen kregen. Eenzaamheid is niet dat je alleen bent, het is een sociale behoefte die niet vervuld wordt. Vriendschappen veranderen door de jaren. Vrienden en vriendinnen komen en gaan.”
De vrouwen op VriendinnenOnline zitten daar om uiteenlopende redenen. “Sommigen zijn eenzaam, maar veel van hen ook niet. De meeste vrouwen zijn tussen de 30 en 40 jaar, maar de vrouwen op de site lopen uiteen van 18 tot 80 jaar.
Sommigen van hen zijn net verhuisd en zoeken iemand in hun nieuwe omgeving om af en toe een kop koffie mee te drinken. Ook zitten er vrouwen tussen die geen aansluiting meer vinden in hun huidige sociale kring en vrouwen die zich aanmelden na een scheiding of burn-out.”
Schaamte
De onderneemster ziet dat er ook schaamte is. “Het gevoel om niet verbonden te zijn, gaat tegen onze natuur in. Mensen zijn van nature groepsdieren. Het is pijnlijk als je die verbinding niet voelt. Maar vroeger schaamden mensen zich ook om zich aan te melden op datingapps. Nu installeer je Tinder als je vrijgezel bent, dus ik denk wel dat dat verschuift.”
Volgens haar is het een belemmerende gedachte dat vriendschappen voor altijd moeten zijn. “In de praktijk zijn ze fluïde. Sommige vriendschappen zijn voor altijd, maar lang niet allemaal. Als we flexibeler worden, leggen we de lat lager. Dat helpt.” Wat ze zou willen zeggen tegen vrouwen die twijfelen zich aan te melden? “Er zijn duizenden vrouwen die hetzelfde ervaren. Maak het niet te groot. Je bent niet alleen.”