Thuiswerken – aan het begin van de coronacrisis vonden we het niks. Maar inmiddels willen we niet anders. Werknemers zijn zelfs bereid van baan te wisselen als van ze verwacht wordt weer fulltime op kantoor aanwezig te zijn.
Kwart van thuiswerkers ziet terugkeer naar kantoortuin niet zitten
Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl.
Thuiswerken
Van je bed naar je laptop rollen is dagelijkse kost geworden voor veel thuiswerkers. Hoewel men aan het begin van de coronacrisis sceptisch tegen deze nieuwe werksituatie aankeek, hebben de meesten het thuiswerken inmiddels omarmd. Zij zien het niet zitten om fulltime terug te keren naar de kantoortuin. Dit heeft verschillende redenen.
Uit onderzoek, uitgevoerd onder 1.004 thuiswerkers in loondienst, is gebleken dat men het juist fijn vindt om een werkdag zelf in te delen, minder te maken te hebben met collega’s en een nieuwe werk-privébalans te hebben gevonden. Maar liefst 48 procent van de vrouwelijke thuiswerkers ziet een fulltime werkweek op kantoor niet zitten. Waarvan nog eens 22 procent overweegt van baan te wisselen als dit een vereiste is. Overigens is 33 procent van de mannen te porren voor een nieuwe baan mits deze thuiswerkgarantie biedt.
“Van alleen het vooruitzicht om straks weer met het hele bedrijf in de kantoortuin te zitten, krijg ik al de kriebels. Ik kan er best inkomen dat sommige thuiswerkers het liever niet zo ver laten komen en op zoek gaan naar een baan met thuiswerkgarantie”, aldus Vince Franke van Acties.nl.
Negativiteit
Onder jongeren tot dertig jaar leeft het idee dat terugkeren naar kantoor een negatieve invloed kan hebben op de sfeer binnen hun organisatie. Daar blijft het niet bij. Zij zijn ook bang een stukje vrijheid te verliezen en blijven het liefst zo lang mogelijk thuiswerken. Met 55 procent staan jongeren boven an deze lijst.
Zij vrezen ook dat de nieuwe dynamiek op kantoor zal zorgen voor verminderde productiviteit. Er wordt stellig beweert dat zij thuis meer gedaan krijgen dan op een gezamenlijke werkplek met anderen. En geef ze eens ongelijk, het gesprek van collega’s, meerdere wandelingen naar het koffiezetapparaat en witte muren werken alles behalve tempo-bevorderend.
Relaties
Je kunt het al raden, maar thuiswerken is niet bevorderend voor een relatie. ArboUnie deed eind 2020 onderzoek naar de impact van de coronacrisis op samenwonende stellen en kwam tot de conclusie dat die onder meer druk dan ooit te voren stonden. De nieuwe situatie bracht niet alleen stress, maar ook nieuwe onzekerheden met zich mee.
Een terugkeer naar kantoor zal naar waarschijnlijkheid een hoop relaties redden, maar zeker weten we het natuurlijk nooit.
Lees ook
Pandemie heeft grote impact op werkmotivatie jongeren