Tessel ten Zweege (23) zit volop in haar studententijd en is uitgesproken feminist. Toch verzwijgt ze een deel van haar realiteit: thuis heeft ze een vriend die haar psychisch en fysiek mishandelt.
Tessel (23) is feminist, maar had tegelijkertijd een gewelddadige vriend: 'Ik voelde mezelf een fraudeur'
In haar boek Dat zou jij nooit toelaten vertelt Tessel haar eigen verhaal en geeft ze informatie om partnergeweld te voorkomen, herkennen en doorbreken.
Trigger warning: onderstaand artikel beschrijft een situatie waarin partnergeweld voorkomt.
Tessels verhaal
Tessel is negentien wanneer ze haar vriend ontmoet in een hostel in Londen. “Hij was 25 en wist goed wat hij wilde: mij. Ik zat zelf niet lekker in mijn vel en hij straalde zelfvertrouwen uit. Dat trok me aan.”
Eenmaal terug in Amsterdam krijgt Tessel een berichtje. “Hij kon voor zijn werk verhuizen naar Amsterdam en zo samen met mij zijn. De eerste week zou hij bij mij in mijn studio logeren, daarna ging hij een eigen appartement huren.” Maar, die ene week duurt uiteindelijk vier maanden.
Partnergeweld
Tijdens die vier maanden begint Tessels vriend haar te mishandelen. “Het begon met gaslighting. Hij vond me niet vrouwelijk genoeg. Dan vroeg hij of ik het niet gênant vond om in dié outfit naar buiten te gaan. De hele dag zat ik met die opmerking in mijn achterhoofd. Eenmaal thuis zei ik tegen hem dat ik zijn opmerking niet oké vond. Hij snapte mijn punt niet: ik had het verkeerd geïnterpreteerd of was zijn opmerking aan het overdenken. Ik zat fout.”
Wat begint met neerbuigende opmerkingen eindigt in fysieke mishandeling. “Mensen snappen vaak niet dat iemand fysiek geweld ’toestaat’, maar hier gaat maanden aan emotionele manipulatie aan vooraf. Het begon met een te harde greep om mijn arm. Hij zei dan dat hij zijn eigen krachten niet kende of dat ik niet zo gevoelig moest doen. Pas later in de relatie werd de fysieke mishandeling erger en begon hij me te bedreigen. Hij zou me vermoorden als ik bij hem wegging.” Op dat moment is Tessel niet meer verliefd op hem; ze is bang.
Na vier maanden lukt het Tessel om hem het huis uit te zetten. “We kregen heftige ruzie en alles werd me teveel. Ik was niet meer bang voor de pijn die hij mij kon aandoen. Toen heb ik hem de deur uitgeduwd.” Daarna heeft Tessel haar ex (op WhatsApp-berichten van zijn kant na) nooit meer gezien of gesproken.
Nasleep
Maar het trauma dat ze er aan overhield was de deur nog lang niet uit. “Ik had niemand verteld over wat hij had gedaan. Destijds maakte ik feministische tijdschriften over slutshaming en schoonheidsidealen. Ik voelde mezelf een fraudeur.” Tessel besluit haar trauma weg te duwen, maar merkte dat dit niet ging. “Soms werd ik opeens getriggered als ik seks had met iemand of verstijfde midden op straat, omdat ik dacht dat ik mijn ex zag lopen.”
Na lang zwijgen besluit Tessel haar verhaal toch met haar vrienden te delen. “In eerste instantie stuurde ik een spraakopname waarin ik zei dat er iets verschrikkelijks was gebeurd tijdens de relatie, maar dat ik er niet klaar voor was om erover te praten. Vrienden reageerden toen gelijk heel begripvol.” Het praten over haar trauma gaat langzamerhand steeds beter en ze begint aan exposure- en EMDR-therapie.
Daarnaast gaat Tessel boeken lezen over partnergeweld. Boeken waarin feministische theorieën worden uitgelegd als basis om trauma’s te verwerken en gezonde relaties op te bouwen. Ook schrijft ze haar eerste artikelen over partnergeweld. “Ik kreeg zoveel reacties van mensen die zich in mijn verhaal herkenden. Ik voelde een noodzaak om meer over het onderwerp te schrijven en de schaamte van anderen weg te nemen.”
Boek
Met haar boek Dat zou jij nooit toelaten wil Tessel laten zien dat partnergeweld niet enkel voorkomt bij gesettelde stellen. Juist jonge mensen, die vaak onzeker en onervaren zijn in de liefde, zijn kwetsbaar voor mishandeling. Door haar eigen verhaal te delen en de theorieën die zij destijds heeft gelezen te omschrijven, wil Tessel anderen helpen. “Er wordt ontzettend veel waardevol onderzoek gedaan naar hoe relaties het beste werken en het gelukkigst zijn.”
Belangrijk
Tessel benadrukt: “Als je jezelf ooit in een situatie van partnergeweld bevindt, weet dan dat je beter verdient. Je eigen geluk en veiligheid gaan boven de bevestiging van wie dan ook. Je verdient het om hulp te krijgen en om veilig te zijn.”
Ook omschrijft ze wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand in een gewelddadige relatie zit: “Zet niet teveel druk op iemand om bij de ander weg te gaan. Laat daarentegen merken dat je er bent en dat je hen zal steunen op het moment dat zij klaar zijn om actie te ondernemen.”
Dat zou jij nooit toelaten is Tessels debuut en ligt vanaf 22 febuari in de boekhandel.
Voor advies, hulp of een luisterend oor over partnergeweld en huiselijk geweld kun je ten alle tijden contact opnemen met Veilig Thuis – 0800 2000
Vroon (18) is al van jongs af aan depressief: 'Het is een godswonder dat ik nog leef'Lees meer