Klotsende oksels, misselijk worden of ontzettend veel stress krijgen, alleen maar omdat je iemand moet bellen. Dit is het fenomeen telefoonangst.
Mij niet bellen: dit is de reden van je telefoonangst
Iva Pervan van Pervan Psychology vertelt waar het vandaan komt en hoe je ervan af komt.
Telefoonangst
Telefoonangst: de angst om te bellen, omdat je je daar onveilig of ongemakkelijk bij voelt. Een angst die deze generatie in zijn greep houdt. Dat komt volgens psycholoog Iva omdat we steeds minder bellen. “We sturen veel vaker een berichtje naar elkaar, waardoor het bellen steeds minder gebeurt. Daardoor zit er bij jonge mensen een bepaalde druk op bellen. Bij het sturen van een bericht heb je meer tijd om even na te denken en je tekst te corrigeren. Daardoor kun je kritischer kijken naar wat je tegen iemand zegt en wat je binnenkrijgt zonder impulsief te hoeven reageren.”
Ongemakkelijk
“Je kan iemand niet in de ogen aankijken, je weet niet hoe iemand er bij zit en je ziet ook geen gezichtsuitdrukkingen. We zijn heel erg afhankelijk van lichaamstaal, omdat je je dan zekerder voelt over je reactie. Ook wanneer je ziet dat iemand niet zo leuk reageert, kun je daar op anticiperen. Dat heb je niet tijdens bellen en daarom vindt er een stressreactie plaats in ons brein. Die reactie slaat door op je lichaam: je hartslag gaat omhoog, je begint te zweten en je voelt je onrustig.”
Tijdens het bellen heb je ook vaak het gevoel dat er een soort tijdsdruk op het gesprek ligt. Je moet snel reageren om geen stiltes te laten vallen, maar ook weer opletten dat je niet door elkaar heen praat. “Er is heel veel onduidelijkheid tijdens het bellen en dat zorgt voor best wel wat ongemakkelijkheden. Deze ongemakkelijkheden kunnen resulteren in telefoonangst.”
Oplossing
Alle gedachten die op komen spelen tijdens je belletje maken het eigenlijk alleen maar moeilijker voor je om over je angst heen te komen. Daarom moet je heel erg bewust worden van wat je nou eigenlijk denkt. Je gedachten komen namelijk niet altijd overeen met de realiteit. “Je moet voor jezelf duidelijk maken dat je gedachten geen feiten zijn. Het zijn aannames, dus daarom moet je bij jezelf checken of het wel altijd klopt wat je denkt.”
Bij telefoonangst richt je je vooral op jezelf en daar gaat het vaak mis. “Je stopt dan met het luisteren naar de ander, omdat je teveel bezig bent met jezelf en hoe je overkomt. Hierdoor raak je de kluts kwijt tijdens het gesprek, dus probeer vooral te focussen op de ander.”
De oplossing voor telefoonangst? Die is helaas niets minder dan het aangaan van je angst. “Je moet vaker gaan bellen en hiermee oefenen. Een tip is om het gesprek voor te bereiden. Je merkt dan ook dat hoe vaker je dat doet hoe minder je angst wordt, omdat je daar gewend aan raakt.”
Datingcoach over flirten in de club: 'Hard to get spelen is nergens voor nodig'Lees meer