Negentig procent van de ouders verdiept zich niet (voldoende) in de hoeveelheid geld waar hun kind recht op heeft als het gaat studeren. Daardoor laten veel studenten geld liggen dat hun wel toekomt.
Dit blijkt uit eigen onderzoek van DUO.
Geld voor studenten
Alle studerenden hebben recht op een studentenreisproduct, waarmee ze gratis met het openbaar vervoer naar hun studie kunnen reizen. Als de student binnen tien jaar een diploma haalt, hoeft dat geld niet terugbetaald te worden en wordt de lening ervan omgezet in een gift. Hetzelfde geldt voor de studiefinanciering, waar elke student vanaf achttien jaar recht op heeft. Het bedrag waar de student per maand recht op heeft, hangt af van het inkomen van de ouders en of de student nog thuis woont.
Ouders van leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn vaak niet goed op de hoogte van de veranderingen in de studiefinanciering. Een verandering is bijvoorbeeld de afschaffing van de bijverdiengrens. Ook zijn er wijzigingen voor afgestudeerde mbo’ers die vervolgens een hbo-studie willen proberen. Als zo’n student in het eerste jaar stopt met de opleiding, worden basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct omgezet in een gift. Verder is er de koopkrachtmaatregel: uitwonende mbo-studenten krijgen het aanstaande studiejaar een tijdelijke verhoging van de basisbeurs omdat alles duurder is geworden.
DUO start campagne
Om ervoor te zorgen dat ouders beter op de hoogte zijn van de veranderingen, start DUO een landelijke campagne. “We weten dat, naast de mbo-studenten zelf, vooral ook ouders zich verdiepen in studiefinanciering en ons hierover vaak bellen. Daarom willen we de komende tijd ook de ouders goed informeren over de veranderingen voor het mbo.” De campagne gaat volgende maand van start.