Het leven als student is duur. Vette pech dus als je ook nog eens een torenhoge energierekening voor je kiezen krijgt. Maar hoe betaal je die als je daar eigenlijk helemaal geen geld voor hebt?
Studenten over torenhoge energiekosten: 'Ik moet geld lenen van mijn ouders'
Voor LINDA.meiden doen drie studenten een boekje open over hun financiële situatie èn delen zij wat deze energiekosten met hun kostenplaatje doet.
Hoge energiekosten
Begin deze maand maakte de Rijksoverheid bekend dat huishoudens en bedrijven in 2022 korting krijgen op hun alsmaar stijgende energierekening. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik zou hierdoor dit jaar ruim vierhonderd euro minder energiebelasting hoeven te betalen.
De gasprijzen zijn op dit moment zo hoog, omdat er veel vraag is naar gas, terwijl er weinig aanbod is om in die vraag te voorzien. Belangrijke leveranciers van aardgas hebben moeite om op korte termijn extra gas te leveren en ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne speelt een grote rol, omdat Rusland hierdoor minder gas levert dan gebruikelijk.
Het kabinet trekt nu – naast de korting die zij geven op energierekeningen – 150 miljoen euro extra uit om kwetsbare huishoudens te helpen met de isolatie van hun woning. Dat klinkt veelbelovend, maar studenten vallen daar niet onder, hebben er dus weinig boodschap aan en moeten die rekening wèl gewoon betalen. Een onbegonnen zaak, volgens deze studenten.
Studenten
Mariza (23): “Sinds vier jaar studeer ik Liberal Arts & Sciences aan de Universiteit van Utrecht, maar ik woon in Amsterdam. Ik heb daar een studio, waarvoor ik 430 euro huur per maand betaal. Vroeger leende ik bij, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Voor het betalen van mijn huur en de vaste lasten werk ik namelijk als verkoper in een chocoladewinkel en heb ik ook spaargeld, waardoor het betalen van de energierekening voor mij inmiddels geen probleem meer is.
“Wel is het echt dramatisch hoeveel hoger die rekening is geworden. Daardoor merk ik het dus wel degelijk. Eerder betaalde ik namelijk rond de tachtig euro per maand en dat bedrag ligt nu rond de 140 euro per maand. Bizar. Daarnaast heb ik nog veel andere vaste lasten, zoals mijn telefoonkosten, de internetrekening en mijn wasmachine-abonnement. Het is dus echt een heel duur grapje allemaal.”
Lisa (21): “Twee jaar geleden ben ik begonnen met de studie Journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Toen ik begon ben ik meteen en vrij impulsief op kamers gegaan, zonder ook maar enige vorm van spaargeld te hebben. Ik woon in een appartement, waarvoor ik 650 euro huur betaal. Ik werk in een kledingwinkel, maar kom daarvan niet rond, dus leen ik ook nog bij.”
“Voor mij zijn de energiekosten echt killing. Ik kan mijn huur al niet betalen, laat staan de vaste lasten die daar nog bovenop komen en dan nog de energierekening die bij mij jaarlijks op de mat valt. Die rekening was al heel hoog, maar vliegt nu echt de pan uit. Meestal moet ik geld lenen van mijn ouders om ‘m te kunnen betalen, dat levert me echt veel stress op.”
Pien (19): “Sinds een jaar studeer ik Commerciële Economie op het Windesheim in Zwolle. Ik woon sinds het begin van mijn studie in een studentenhuis, wat heel goed bevalt. Maandelijks leen ik geld voor mijn vaste lasten, maar de huur betaal ik zelf. Mijn huur ligt rond de driehonderd euro, wat op zich goed te doen is.”
“De lagere energiekosten heb ik echter niet meegemaakt, waardoor ik me echt een ongeluk schrok toen ik ze voor het eerst inzag. Die kosten zijn bizar hoog – en dat voor iets wat echt een basisbehoefte is. Wij verdelen de rekening onder alle studenten die er wonen, wat het haalbaar maakt. Toch kan ik me goed voorstellen dat het een heel ander verhaal is als je alleen woont.”
Tips
1. Maak gebruik van de korting die je aan kunt vragen op gemeentelijke heffingen. De heffingen die je moet betalen zijn voor waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing, maar deze kun je (afhankelijk van de gemeente waarin je woont en mits je niet meer dan bijstandsniveau verdient) kwijt laten schelden. Zo zal je meer geld overhouden, waardoor het relatief makkelijker kan zijn om die hoge energiekosten af te tikken.
2. Bespaar op water, elektriciteit en gas. We weten dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar door simpelweg twee minuten korter te douchen bespaar je al dertig cent per dag, wat omgerekend zo’n 110 euro per jaar is. Ook is het slim om alle stekkers van de apparaten in huis uit je stopcontact te halen en is het goed om altijd al je lampen uit te doen wanneer je van dat licht geen gebruik maakt.
3. Kies je energieleverancier bewust. Als je huur niet inclusief is en je zelf die hoge rekening af moet tikken, is het goed om je te verdiepen in de energieleverancier die je hebt. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om te vergelijken tussen verschillende energieleveranciers en stap, indien nodig, over naar een andere. Ohja, en probeer om tijdens je belletje met een energieleverancier niet in de gratis cadeau’s te trappen die je worden aangeboden, want – hoe mooi die ook lijken – soms ben je daardoor juist duurder uit.
4. Door je woning te isoleren, ben je minder geld kwijt aan verwarmingskosten. Het warm houden van je huis kost namelijk veel gas en zorgt al snel voor een goede zeventig procent van je energierekening. Wanneer je huurt bij een huurbaas, zou je hem of haar kunnen vragen of hij of zij wil investeren in het laten isoleren van de woning. Dat is even een investering, maar dit zal hij of zij ruimschoots terugverdienen als de woning ooit te koop komt te staan.
5. Pak jezelf warm in. Ja, we weten het: we klinken vast als je ouders nu, maar het werkt echt. Kies er gewoon eens voor om niet de verwarming aan te zetten, maar gewoonweg een extra laagje kleding aan te trekken. Een extra shirt of een dikke trui will do. Een warme kruik doet ook wonderen.
Besparen? Ja graag: ontdek hier hoeveel minder jij kwijt kunt zijn aan water en energieLees meer