De meesten van ons hebben een studieschuld op zak, en dat kan voor een portie stress zorgen. In haar column van deze week deelt Veronique Estié hoe je deze zorgen de baas kunt zijn.
Uuufff, precies wat we nodig hebben.
Studieschuld
‘Laten we meteen even de spanning wegnemen: een studieschuld is niét het einde van je financiële dromen. Je kunt nog steeds op vakantie, nieuwe outfits scoren én een huis kopen. Ja, zelfs met een studieschuld! Dus adem in, adem uit – geen stress. Wat je wel nodig hebt, is een plan. Ik geef je een paar tips hoe je mentaal ook relaxed om kunt gaan met de gedachte van een studieschuld en de grote vraag: wat je zegt bij een hypotheekadviesgesprek.
Tip 1: Chill, je bent niet de enige First of all, een schuld voelt en klinkt misschien heel zwaar, maar een bepaalde schuld hebben is niet zo raar. Je bent absoluut niet de enige die haar carrière start met een studieschuld, en de meesten die in een koophuis wonen, hebben een hypotheekschuld die nog afgelost moet worden. Sta dus eerst even stil bij het feit dat je niet de enige bent. Zodra je accepteert dat een studieschuld normaal is in een bepaalde levensfase, voel je je al een stuk lichter.
Tip 2: Duik in de kleine lettertjes
De voorwaarden voor het krijgen van een studiefinanciering en het aflossen van die studieschuld zijn de laatste jaren vaak veranderd. Log eens in bij DUO en bekijk hoe jouw specifieke situatie eruit ziet en welke voorwaarden gelden voor de aflossing van jouw studieschuld. Hoe hoog is jouw schuld? Het rentepercentage en de aflosperiode?
En als je daar een som van maakt: op welk maandelijks bedrag kom je uit? Als dit helder voor je is, weet je exact waar je (straks) aan toe bent. Zo zul je zien dat het wellicht slechts een fractie is van je huidige (of toekomstige) salaris. Ook fijn om te onthouden: je mag voor een periode van vijf jaar je verplichting tot aflossen pauzeren. Met andere woorden: je hebt een soort joker achter de hand die je altijd mag inzetten als je tijdelijk wat minder verdient.
Tip 3: Regel je hypotheek zelf
En dan de grote vraag: wat doe je met die studieschuld als je een hypotheek gaat aanvragen? Moet je die meteen op tafel gooien of niet? Slim is van wel, hoewel niet elke hypotheekverstrekker er direct naar vraagt. Goed om te weten is dat er sinds 2021 een koppeling bestaat tussen DUO en het Hypotheek Data Netwerk. Hypotheekaanbieders kunnen dus, met jouw toestemming, je studieschuld checken. Hiernaast is het wettelijk verplicht je schuld te melden.
Extra tip: door je hypotheek direct bij je bank aan te vragen in plaats van via een hypotheekadviseur, kan je zomaar een paar duizend euro besparen. Even een uitzoekwerkje, maar de moeite wellicht waard.
Tip 4: Maak een plan en laat het los
Weet je? In the end is het simpel: laat je niet gek maken door je studieschuld, want daar verpest je je eigen geluk mee. We schieten al snel in de stress bij het woord schuld, maar een hypotheek of studieschuld is ‘normal business’. Het hoort bij een bepaalde levensfase. Dankzij die schuld heb jij gestudeerd en connecties gelegd tijdens je studententijd. Dit heeft je gebracht waar je nu staat. Als je helder hebt hoeveel je maandelijks af moet lossen, laat het dan ook los. Je bent jong, slim en je gaat knallen in je carrière. Die studieschuld is niet wie jij bent, zie het als een reminder dat je in jezelf hebt geïnvesteerd.’
De 29-jarige Veronique woont al ruim tien jaar in hartje Amsterdam. Na haar studie Economie heeft ze YoungTrader opgericht: het platform en Instagram-kanaal waarop ze over geldzaken schrijft die je op school niet hebt geleerd. Na het werk vind je haar op het terras, varend over de grachten of zwetend in een Classpass-klasje.