Wie jaarlijks staat te swingen op de Pride, zou LGBTQ+ rechten net zo belangrijk moeten vinden tijdens de verkiezingen. Geïnformeerd stemmen is dan stap één.
Stem bewust: déze site laat zien welke politieke partijen LGBTQ+-vriendelijk zijn
Gelukkig is daar een site als Rainbow Vote, die precies voor je uitzoekt hoe LGBTQ+-vriendelijk de verschillende partijen zijn.
Stemmingen bekijken
Bij de verkiezingen staan ook de belangen van lesbische, homoseksuele, transgender en intersekse personen op het spel, onderstreept de site terecht. Daarom lees je op hun site hoe de verschillende partijen denken over LGBTQ+-kwesties. Ze geven geen stemadvies, maar willen bezoekers – door middel van informatie – wél een handje helpen bij hun stemkeuze.
Zo is op één pagina precies te zien hoe de verschillende politieke partijen de afgelopen kabinetsperiode over LGBTQ+ zaken hebben gestemd. Aan de hand van (de reactie op) wetsvoorstellen, amendementen en moties is de visie van een partij dan ook aardig af te lezen, en kun je makkelijk(er) beslissen wie bij jou past.
Lees ook
JoJo Siwa na coming-out: ‘Ik heb het mooiste vriendinnetje ter wereld’
Politieke standpunten
Een veelbesproken wetsvoorstel is er bijvoorbeeld eentje uit 2019, waarbij de regering werd gevraagd om de omstreden ‘LGBTQ+-genezingstherapieën’ strafbaar te stellen. Op Rainbow Vote is dan te zien dat daar vijf partijen tegen stemden: CDA, SGP, PVV, Forum voor Democratie en ChristenUnie. Wél voor: VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus en DENK.
Op de website vind je ook de politieke standpunten over tien LHBTI-emancipatiethema’s. Veel, maar niet alle partijen hebben daarvoor hun antwoorden opgestuurd: de PVV, ChristenUnie, SGP, Denk, FvD en JA21 ontbreken. De partijen die wel mee hebben gedaan, hebben vragen beantwoord over thema’s als veiligheid en genderexpressie.
Verdeeldheid
Uit de standpunten komt vaak naar voren dat partijen ver uit elkaar liggen qua visie. Zo zijn CDA, VVD en 50Plus het (zeer) oneens met het makkelijker maken van een officiële geslachtswijziging voor mensen onder de 16 jaar. Als het aan de andere deelnemende partijen ligt, moet dat juist wél eenvoudiger worden (zonder tussenkomst van de rechter). Check dus vooral welke punten jij belangrijk vindt, en maak de balans op.