Dat je elke dag SPF moet smeren, zelfs als het bewolkt is, weten we nu wel. Toch blijft zonnebrandcrème een mysterie voor velen. Dit is wat je moet weten over de factor, ingrediënten én hoe vaak je de crème opnieuw moet aanbrengen.
Is SPF ook zo'n mysterie voor jou? Dankzij deze guide leer je alles wat je moet weten
Huidexpert Funmi England (23) van V Cosmetics in Rotterdam leert je zelfs een simpele rekensom die deze zomer goed van pas zal komen. En dat allemaal op de dag van de zonnebrand.
SPF
Drogisterijen gooien je er dood mee en op elk potje dagcrème staat tegenwoordig of er SPF in zit. Maar wat is het eigenlijk? “SPF staat voor sun protection factor. Dit geeft aan hoeveel UV-straling de crème kan weerkaatsen”, vertelt Funmi.
“Zonlicht bestaat voor 95 procent uit uv-A-straling (A wordt vaak gekoppeld aan aging) en 5 procent uit uv-B-straling (B wordt gelinkt aan burning). Uv-A dringt door tot de diepste laag van de huid en kan daardoor collageen, elastine aantasten én huidveroudering veroorzaken. Uv-B werkt op de huidlagen die we kunnen zien en zorgen daar voor schade bij verbranding. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan de veroorzaking van huidkanker. Welke factor je het best kan smeren, is onder andere afhankelijk van jouw huidtype. Hoe lichter de huid, hoe hoger de SPF moet zijn om goede bescherming te bieden.”
Er zit overigens maar een klein verschil tussen factor 30 en 50. “Bij factor 30 hebben we het over 96 procent bescherming tegen uv-B-straling en bij factor 50 is dat 98 procent. Minimaal, dus. Honderd procent zonbescherming bestaat niet.”
Rekensom
Factor zoveel, dit vertelt velen van ons vrijwel niets. Funmi geeft opheldering. “De factor zegt iets over hoelang je in de zon kan blijven mét bescherming zonder zonneschade op te lopen. Er is een simpele rekensom om dit uit te vogelen. Neem de factor op de fles en vermenigvuldig dit met het aantal minuten waarmee je zónder bescherming in de zon kan zitten zonder te verbranden. Dat is vaak zo’n tien minuten. Met factor 40 kun je dus maximaal 400 minuten in de zon zitten zonder te verbranden.”
Maar… “Ongeacht de factor op de fles, raden wij aan om elke twee uur opnieuw SPF aan te brengen. Reden is dat de kracht van zonbescherming afneemt naarmate de crème langer op de huid zit.”
Naast de sterkte van de zon, zijn er ook andere factoren waarmee je rekening moet houden. “Heb je veel gezweet of misschien zelfs gezwommen? Breng dan opnieuw een laagje zonnebrandcrème aan. Hoewel er op veel flessen staat dat je er gewoon mee kan zwemmen, staat er in de kleine letters dat je na maximaal 25 minuten in het water niet meer goed beschermd bent.”
Sprays
Er komen ook steeds meer zonnebrandspray’s en -mists op de markt. Het kan geen kwaad deze te gebruiken, maar het brengt een grote uitdaging met zich mee. Funmi: “Als je zonnebrandcrème gebruikt, is het makkelijk om de juiste hoeveelheid in te schatten – gemiddeld één theelepel voor het gezicht. Met een spray is dat lastiger, omdat je niet goed kan meten hoeveel van het product je daadwerkelijk aanbrengt.”
Wat de huidexpert betreft, kun je het beter houden op een crème. En dat heeft een belangrijke gezondheidsreden. “Als je een spray gebruikt, adem je het product ook deels in. Er zitten vaak ingrediënten in die niet goed voor je zijn bij langdurig gebruik.”
Regelmatig zonnebrand smeren als je make-up draagt: hoe dan?Lees meerWanneer smeren?
Als je een kwartier voor je de deur uitgaat de crème smeert, zit je goed. Vergeet niet dat het product niet pas begint te werken als de zon je huid raakt. Vanaf het moment dat je je ingesmeerd hebt, gaat de klok lopen.
Vermijd dit ingrediënt
Als het aan Funmi ligt, vermijd je de zonnebrandcrèmes die bij de drogisterij liggen. Reden? “In de EU is het niet verplicht om aan te geven hoeveel bescherming het product biedt tegen uva-A-stralen. Bij een ‘goedkopere’ crème met factor 50 kan dit soms maar één procent zijn. Daarom kun je beter gaan voor een crème die is ontwikkeld door een dermatoloog of in het hogere segment zit. Het kost je iets meer, gemiddeld 50 euro, maar dan weet je dat je goed beschermd bent.”
Ook is het een goed idee om de ingrediëntenlijst eens te lezen. “In veel SPF zit parfum en/of alcohol. Dit wil je niet op je huid hebben, omdat het irritatie kan veroorzaken bij aanraking met zonlicht. Ook parabenen kun je het best vermijden. Deze zijn slecht voor de gezondheid omdat ze je hormoonhuishouding in de war kunnen schoppen.
Daarnaast wil je geen oxybenzone in je flesje hebben. Dit is een ingrediënt waar je een cosmetische allergie van kan krijgen. Mensen met een gevoelige huid reageren hier niet goed op. Daarnaast kan het de hormoonhuishouding verstoren én is het slecht voor het milieu. Dit ingrediënt wordt overigens ook vaak onder de naam Benzofenon-3 vermeld.”
Witte waas
Witte crème op een bruine of gebruinde huid, kan een grijswitte waas achterlaten. Wat is dat? “De minerale filter in de crème”, vertelt Funmi. “Die bestaat uit zinkoxide-deeltjes, die zijn vrij groot en laten de grauwe waas achter op de huid. Het ingrediënt zelf is niet slecht. Deze geïoniseerde vorm van zink weerkaatst het licht en beschermt goed tegen zonneschade.”
Wil jij jouw sunkissed huid in alle glorie laten zien, dan adviseert de expert om een product met een andere filter te proberen. “Ga voor een chemische filter. Die trekt goed in de huid, is geschikt voor de meest huidtypes, glanst niet én is transparant. Al moet ik eerlijk bekennen dat een fysische filter veiliger is en beter voor het lichaam. Het kan allebei en kent beiden voordelen.”
Tips
Je bent er bijna klaar voor om in de zon te liggen, maar Funmi wil je nog deze laatste tips meegeven. “Smeer je meteen in na het douchen. Door dit elke keer te doen, wordt het insmeren met SPF onderdeel van je routine. Vergeet je het alsnog, zet dan een wekker.”
Om je hoofdhuid te behoeden van verbranding kun je zonnebrandcrème smeren. Het nadeel is dat je haar sneller vettig wordt. “Als alternatief zeg ik: draag een pet of hoed. Ook kun je een fysische filter, die vaak in cosmetica in poedervorm zit, gebruiken. Dit scheelt ook qua vettigheid van het haar.”
Tot slot: “Kies altijd voor een crème met minimaal factor 30. Je kan nog steeds een kleurtje krijgen, maar bent op deze manier iets beter beschermd tegen schade. En als je al verbrand bent, gebruik dan verkoelende producten als aftersun om het huidherstel te bevorderen.”
Dit artikel verscheen eerder op onze site.
Zonnebrandcrème van vorig jaar: smeren of wegdoen?Lees meer