In de portrettenreeks Doorpakkers nemen we een kijkje in het werkleven van jonge professionals die hun plek vinden in het Nederlandse bedrijfsleven. Wat is zo boeiend aan dat ene beroep? Hoe belangrijk is het om betekenis te vinden in je werk? En hoe ervaart Gen Z de dynamiek binnen een groot bedrijf?
Shanjana werkt als verduurzamer bij groot bedrijf: ‘Spreek 5 talen en werk met teams over de hele wereld’
Dit keer spreken we Shanjana Ashok Kumar (28), die bij dsm-firmenich werkt aan het verduurzamen van het bedrijf, dat wereldwijd actief is in voeding, gezondheid en beauty. En dat is allesbehalve simpel. Hoe zorgt ze ervoor dat haar werk écht impact maakt?
Opgegroeid in de natuur
Duurzaamheid? Dat zit er bij Shanjana – onbewust – al van jongs af aan in. “Ik groeide op in India en China en ging naar scholen die duurzaam leven omarmden. Een van de scholen was midden in een vogelreservaat, waar we naast talen en exacte vakken ook bezig waren met harmonieus samenleven met natuur. We scheidden afval, hadden een moestuin en eigen melkboerderij en kregen les midden in de natuur.” Maar dat dit later impact zou hebben op haar baan, had ze toen niet verwacht.
Tijdens haar studie Biotechnology in Wageningen viel alles op z’n plek. “Ik ontdekte hoe je wetenschap en technologie kunt gebruiken om de wereld duurzamer te maken.” Alleen werken in een laboratorium? Daar werd ze niet blij van. “Ik wilde niet alleen onderzoeken, maar de verandering met eigen ogen zien gebeuren.”
Duurzaamheid in de praktijk
Shanjana richt zich in haar werk op het verduurzamen van productieprocessen. “Mensen denken vaak: waarom vervangen we niet gewoon alles door iets groens? Maar dat is zeker niet altijd de meest duurzame weg. Om duurzaam te innoveren, moet je vaak ook slim verbeteren wat er al is.”
Eén van de grootste gamechangers? Het efficiënter gebruik maken van bestaande middelen en technologieën. “We zoeken naar manieren om water en elektriciteit te besparen tijdens het productieproces en om energieverbruik te verminderen.” Het is niet makkelijk, maar het is het waard. “Sommige mensen denken dat grote bedrijven niet wíllen verduurzamen, maar duurzaamheid levert de maatschappij en bedrijven juist heel veel op.”
Gelijkwaardigheid als privilege
Shanjana krijgt soms de vraag of ze als vrouw extra uitdagingen heeft ervaren in haar carrière. Haar antwoord? “Eigenlijk niet. En ik besef dat dat een enorm privilege is.” Ze ziet dit als een verlengde van hoe ze is opgevoed. “In mijn jeugd was ik omringd door mensen die me geen beperkingen oplegden. Daardoor heb ik vertrouwen in mijn eigen kunnen, ook in uitdagende situaties.”
Slow but steady
Haar grootste uitdaging? Geduld hebben. “Bij het verduurzamen van bedrijven werk je vaak maanden aan een project en pas jaren later zie je resultaat. Soms voelt het alsof je een olifant vooruit probeert te duwen.” Wat haar hoop geeft, zijn de kleine overwinningen. “We hebben bijvoorbeeld het grondwaterverbruik op een productielocatie in Frankrijk met een derde verminderd. Als élk bedrijf dit soort stappen zet, maken we wereldwijd een groot verschil.”
Haar culturele achtergrond helpt daar ook bij. “Ik spreek vijf talen en werk met teams van over de hele wereld. Dat heeft me geholpen te begrijpen hoe ik me kan aanpassen en vertrouwen kan opbouwen in verschillende omgevingen en culturen. Het kunnen schakelen tussen verschillende manieren van communiceren kan echt het verschil maken.”
Wat dóé ik hier?
Toen Shanjana net begon, voelde ze zich soms onzeker. “Je zit ineens in een meeting met mensen die al dertig jaar in het vak zitten en denkt: wat dóé ik hier?” Inmiddels weet ze: haar frisse blik is juist haar kracht. “Jonge mensen brengen nieuwe ideeën met zich mee. Verduurzamen – vooral bij grote bedrijven – vereist innovatie, en dat betekent dat we ook die jonge denkers hartstikke hard nodig hebben.”
Haar advies aan anderen die bij een duurzaam bedrijf willen werken? Gewoon beginnen. “Je hoeft niet álles te weten voordat je ergens instapt. Blijf nieuwsgierig, wees niet bang om fouten te maken en ga werken bij een bedrijf dat bij je waarden past.”
Meer verhalen lezen van andere Doorpakkers? Dat doe je hier.



