Shigellose, LGV, Trichomonas en Mycoplasma genitalium zijn soa’s die je vast nog niet allemaal kent. Het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt, want sommigen komen vaak voor en zijn erg besmettelijk.
Better safe (sex) than sorry: deze soa's zijn vrij onbekend, maar het is wel belangrijk dat je ze (her)kent
LINDA.meiden legt uit wat de symptomen zijn van deze soa’s, hoe je eraan kunt komen en vooral hoe je er vanaf komt.
Shigellose
Deze soa wordt ook wel de bacillaire dysenterie genoemd. De symptomen van deze soa lijken erg op buikgriep of voedselvergiftiging. Het komt omdat de bacteriën die in je ontlasting zitten symptomen veroorzaken, zoals diarree, buikkrampen en koorts. Het is een erg besmettelijke soa die zich snel verspreidt via skin-to-skin contact. Vooral als je aan rimmen – iemand via diens anus bevredigen met je mond – of anale sex doet. Verder kun je het ook krijgen door besmette voorwerpen, zoals: een wc-bril, deurklinken of zelfs via besmet voedsel en water. Daarnaast is de bacterie maagzuur bestendig, dus het kan makkelijk via je maag in je darmen terecht komen.
De eerste klachten verschijnen in de eerste week na de besmetting. Het gaat vaak vanzelf weer over, zegt de GGD. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je zelf klachtenvrij bent, kun je zelfs nog na een maand anderen besmetten.
LGV
Lymphogranuloma venereum, oftewel: LGV is een bijzondere vorm van chlamydia. Het is gevaarlijker, omdat de bacterie (Chlamydia trachomatis serovartypen L1, L2 of L3) infecties dieper in het lichaam veroorzaakt, aldus het RIVM. Deze soa kan zorgen voor: ontstekingen van je slijmvliezen, opgezwollen lymfeklieren in je liezen, schade aan je darmen (bij een anale infectie) of zelfs onvruchtbaarheid.
Je kunt deze soa krijgen door onveilige sex. Gebruik dus een condoom en voorkom dat de bacterie in de slijmvliezen van je keel, vagina, anus of urinebuis terecht komt. Maak ook je seksspeeltjes goed schoon. Je kunt antibiotica krijgen tegen LGV, maar die kuur duurt wel drie weken. Dus beter voorkomen dan genezen.
Trichomonas
Trichomonas is een parasiet die ervoor kan zorgen dat je vagina, plasbuis of blaas ontstoken raakt. Het is overdraagbaar door contact met slijmvliezen van de geslachtsorganen, afscheiding, voorvocht en sperma. Je kunt deze soa dus krijgen door sex, maar ook door dezelfde handdoek te gebruiken als iemand die besmet is.
Deze soa is goed te behandelen, maar de klachten zijn allesbehalve fijn. Volgens het RIVM zijn de symptomen van Trichomonas: jeuk aan je vagina, veel (vies ruikende) afscheiding – soms geelgroen met schuimbelletjes – dikke, rode schaamlippen en plassen kan ook pijn doen. Tussen 1 en 4 weken na de sex kun je klachten krijgen. Er is een antibioticakuur tegen deze soa, maar vrij veilig met condoom om het te voorkomen.
Troy (29) is hiv-positief: 'In het begin voelde ik me een wandelende soa’Lees meerMycoplasma genitalium
Deze soa komt bij veel mensen voor, maar bijna niemand heeft duidelijke klachten op de korte termijn. Het is wel duidelijk dat het erg schadelijk kan zijn op de langere termijn. Bij mannen kan het zorgen voor een ontsteking in de urinebuis en bij vrouwen kunnen de eileiders, baarmoederhals en urinebuis ontstoken raken. Het kan ook voorkomen in je keel of rectum.
Een Mycoplasma genitaliuminfectie lijkt veel op gonorroe en chlamydia. Om deze reden denkt men dat ook de langetermijneffecten hetzelfde zullen zijn als deze soa’s. Bij vrouwen kan een onbehandelde gonorroe- of chlamydia-infectie leiden tot buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, pijn en onvruchtbaarheid. Er is een antibioticakuur tegen, maar er is geen garantie dat de bacterie na een maand ook echt weg is. Condooms zijn dus je beste vriend.
Vera Camilla maakte zelf een uitstrijkje: 'Je bent het waard om te weten of je gezond bent of niet'Lees meer