Het is verplicht om in elk huis en op elke verdieping een rookmelder te hangen – en ja, dat geldt ook in je studentenkamer. Maar waarom is het zo belangrijk om er een te hebben?
Dít is waarom jij een rookmelder moet hebben op elke verdieping (en zo vaak moet je 'm vervangen)
Dit is wat je moet weten over de rookmelder en wat er gebeurt als je ‘m niet ophangt.
Rookmelder verplicht
De nieuwe regel maakt het verplicht om in elk huis een rookmelder op te hangen, omdat dit een stuk veiliger is. In studentenhuizen moet er zelfs in elke kamer één zitten. “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook”, zei voormalig minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken in 2020. “Rookmelders redden levens.”
Een ongeluk zit in een klein hoekje, bijvoorbeeld als je de pan op het vuur vergeet. Met de rookmelder ben je de brand of eventuele schade voor. Ze ontdekken namelijk de rook en geven een alarmsignaal af om de bewoners te waarschuwen. Sommige melders staan in verbinding met een meldcentrale waardoor de brandweer of een beveiligingsbedrijf een waarschuwing binnenkrijgt.
“Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wel wakker worden van rook. Maar als jij slaapt, slaapt je neus ook”, zegt een woordvoerder van de brandweer over het belang van het apparaat tegen Het Parool. De harde, ietwat irritante piepjes van de melder zorgen er daarentegen wel voor dat jij je bed uitkomt.
Gevolgen
Het is belangrijk dat je er een ophangt, ook in je studentenkamer. Als er een brand ontstaat en blijkt dat er geen rookmelder hangt, loop je het risico dat je spullen niet vergoed worden door de verzekering. Het kan dan zomaar zijn dat je alles in een keer kwijt bent.
Wie hangt hem op?
Huiseigenaren moeten zelf de rookmelders aanschaffen, maar in huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk. Woon jij in een studentenkamer en heb jij nog geen rookmelder? Geef het dan aan bij je huisbaas. Het is wel zo dat je zelf de batterijen vervangt en daarvoor geen hulp inschakelt.
Vervangen?
Shocking: een rookmelder gaat niet voor altijd mee. Volgens Brandpreventiewinkel moet een rookmelder na maximaal tien jaar worden vervangen. Geen idee hoe oud jouw rookmelder is? In de meeste gevallen staat de datum waarop jouw melder vernieuwd moet worden op de onderkant of op de montageplaat.
Maar waarom na tien jaar? Zo’n rookmelder wordt in dat decennium heel langzaam vuil van binnen en dat maakt ‘m steeds minder betrouwbaar. Om te zorgen dat je dus niet met een kapotte rookmelder komt te zitten, is het verstandig om na tien jaar een nieuwe te (laten) kopen.
Indya's (23) studentenkamer is volledig afgebrand: 'Er wordt niks vergoed'Lees meer