Ben je helemaal in de wolken, gaat je lover vreemd. Vandaag de dag lijken mensen er steeds meer moeite mee te hebben om monogaam te zijn, maar waar komt deze toename van vreemdgaan in relaties vandaan?
Relatie-expert over toename van vreemdgaan: 'Het is heel verklaarbaar'
Wij vragen het relatie-expert Susanne Donders.
Partner vorming
Er is al langer roerigheid op het gebied van liefde, zo stelt ook de relatie-deskundige. Relatievorming ontstaat op andere manieren en vindt ook nog eens plaats om andere beweegredenen. “Onze opvatting van liefde is in de loop der jaren sterk veranderd. Relaties zijn minder eenvormig en niet alles gebeurt meer zoals vroeger. We hebben vandaag de dag meer keuze, onze behoefte aan variatie is sterker geworden en ook verwachten we meer van de liefde, waardoor we de stap naar een officiële relatie minder snel zetten.”
Ook het feit dat verhoudingen, bijvoorbeeld in financiële zin, veranderd zijn, zorgt voor een toename van vreemdgaan in relaties en maakt dat verklaarbaar. “Vroeger bleven mensen regelmatig bij hun partner om financiële redenen, maar die financiële kloof in zowel hetero- als homoseksuele relaties is er niet meer. Liefde is daarom voor veel mensen geen opvulling meer, maar een aanvulling. Daardoor gaan we meer op zoek naar verbinding en de connectie waarin je elkaar echt iets te bieden hebt. Als je dat bij je huidige partner niet kan vinden, dan zoek je dat dus – juist door die onafhankelijkheid – sneller bij iemand anders dan vroeger.”
Vergelijkingsmateriaal
Veel mensen zullen beamen dat sociale media voor veel relaties een bedreiging vormen. Donders beaamt dit, want volgens haar is het feit dat het gras aan de overkant altijd groener lijkt, gevaarlijk voor de mate waarin we monogaam zouden willen én kunnen zijn. “Op social media delen mensen veel over hun relatie, maar vaak alleen de goede aspecten. Dat is iets wat veel mensen vergeten, waardoor ze zichzelf vergelijken met iets dat helemaal niet realistisch is. Als ze dan een keer ruzie hebben met hun partner denken ze al snel dat dat problematisch is, terwijl ook die gelukkige koppels op je beeldscherm weleens ruzie hebben.”
“Die discrepantie tussen wat je ziet van relaties en hoe die relaties daadwerkelijk in elkaar steken, kan funest zijn. We zijn hierdoor namelijk een stuk kritischer geworden tegenover onszelf als partner, onze partner én tegenover onze relaties. Veel sneller dan vroeger vragen we ons daarom af of onze relatie nog wel goed is en wat er volgens de norm anders zou moeten.”
“Daarnaast voelen we ons door wat we op social media zien minder snel verzadigd, waardoor het gevoel van bevrediging die een relatie je zou kunnen bieden, snel afneemt. Dat kan een trigger zijn om sneller vreemd te gaan, omdat men hierdoor kan gaan denken dat ze – als ze die bevrediging niet bij hun partner krijgen-, die bij een ander wèl zullen vinden. Het heeft dus ook te maken met verveling en een zeker gevoel van leegte dat opgevuld moet worden. Maar dan dus door iemand die niet je partner is.”
Hoe date ik het: 'Vreemdgaan – het is niet mijn relatie dus ook niet mijn probleem'Lees meerDatingsites
Naast de verandering in partnerkeuze en de invloed van social media, spelen ook onze eigen visie en het aanbod een belangrijke rol. “Waar vreemdgaan vroeger echt een schande was, kijken we daar nu toch wel degelijk anders tegenaan. We zijn met zijn allen immers een stuk toleranter geworden, waardoor er vanuit maatschappelijk perspectief ook meer ruimte is ontstaan om vreemd te kunnen gaan.”
“Daarnaast gaan er zoveel mensen vreemd, dat er een hele markt voor is gemaakt. Datingsites voor mensen die vreemd willen gaan, openen vele deuren en zijn allang niet ongewoon meer. We krijgen dus niet alleen meer redenen in onze schoot geworpen waardoor we ‘vreemd zouden kunnen gaan’, maar het wordt ons ook nog eens heel makkelijk gemaakt.”
Verschillende relaties
Sommige stellen hebben zoveel vertrouwen in hun relatie, dat beide partijen de non-monogamie in hun relatie hebben geaccepteerd. In dit geval komt een open relatie, een non-monogame relatie of een polyamoreuze relatie om de hoek kijken. “Soms willen mensen graag bij elkaar blijven, maar hebben ze aan elkaar alleen niet genoeg. Ze hebben meer spanning en liefde nodig, waardoor ze afspreken om voor een open-, non-monogame of polyamoreuze relatie te gaan. Die verschillende liefdesvormen en relaties zorgen er óók voor dat mensen sneller vreemdgaan of dat samen besluiten te doen.”
Ad uit 'LLDL' heeft geen moeite met vreemdgaan: 'Dat kan ik wel aan'Lees meer