Zet deze op tafel en het is gelijk feest.
Voor 10-12 personen:
Voor de pavlova:
100 g witte amandelen
8 eieren
400 g witte basterdsuiker
1 el maizena
1 tl vanille-extract
1 tl wittewijnazijn
Voor de stoofperen:
4 stoofperen
450 ml rode wijn, voor alcoholvrij: 300 ml druivensap
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
2 stuks steranijs
80 g kristalsuiker
sap van ½ citroen
Voor de opmaak:
400 ml slagroom
15 g vanillesuiker
250 g mascarpone
50 g amandel-schaafsel, geroosterd in een pannetje
pitjes van 1 granaatappel
1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de amandelen over een bakplaat en rooster ze 12-15 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak fijn. Verlaag de oventemperatuur naar 100 graden. Teken op een bakpapier 2 rondjes met een doorsnee van ongeveer 20-30 cm. Ik doe dit door met een potlood een cirkel langs een dinerbord te trekken.
2 Pak een kom en ontsmet deze – en je handen – heel goed, want er mag absoluut geen vet bij komen. Splits de eieren en gooi alleen het eiwit in de kom. Klop het eiwit met een mixer, tot er pieken ontstaan. Voeg de suiker lepel voor lepel toe en blijf kloppen. Als alle suiker is opgenomen, voeg je de maizena, het vanille-extract en de azijn toe. Blijf kloppen tot alles is opgenomen en de eiwitmassa mooi glanst. Schep vervolgens voorzichtig de amandelen erdoor.
3 Verspreid het stijfgeklopte eiwit over de 2 rondjes, door het eerst in het midden erop te leggen en naar de buitenkant uit te spatelen zodat de rand wat hoger is dan het midden.
4 Zet beide rondjes 2 uur in de voorverwarmde oven. Heel belangrijk: open de ovendeur tussentijds niet! Na 2 uur zet je de oven uit zonder de deur te openen, zodat de pavlova’s daar nog 1 à 2 uur in kunnen afkoelen. Haal ze vervolgens voorzichtig van het bakpapier.
5 Schil de peren, maar laat het takje aan de vrucht zitten. Zet de peren rechtop in een pan en voeg alle ingrediënten voor de stoof-peren toe. Vul verder aan met water, zodat de peren volledig in vocht staan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Als de peren koken, draai je het vuur laag en laat je ze minstens 3 uur stoven. Laat ze vervolgens in de pan volledig afkoelen.
6 Klop de slagroom met de vanillesuiker. Voeg de mascarpone toe en klop mee.
7 Leg één pavlova op een schaal. Verdeel hierover de helft vande mascarponeroom, gevolgd door de helft van het geroosterde amandelschaafsel en de helft van de granaatappelpitjes. Leg de tweede pavlova hierop. Verdeel de rest van de mascarponeroom erover, gevolgd door de (gehalveerde) stoofpeertjes. Top af met de rest van de granaatappelpitjes en het amandelschaafsel.•
Exclusief voor
LINDA.meiden members
- Exclusieve funny columns en herkenbare verhalen
- De leukste winacties die je niet mag missen
- Alle magazine artikelen digitaal lezen
- Eenvoudig maandelijks opzegbaar