Rebekka Timmer is nog maar 22 en is nu al derde op de lijst van de politieke partij BIJ1. Sterker nog, vanaf haar twaalfde was ze al betrokken bij de lokale SP in Hilversum.
Rebekka Timmer (22) is derde op de lijst van BIJ1: 'Ik word Rebella genoemd, maar zo rebels ben ik niet'
Sindsdien is ze iedere dag (en nacht) bezig met politiek.
‘Wat moeten wij met een tienjarige?’
Op haar tiende wist Rebekka al dat ze de politiek in wilde. “Mijn moeder was langdurig ziek en ik merkte hoe onrechtvaardig de zorg was geregeld. Uitkeringen waren niet toereikend en door bezuinigingen werd mijn moeder niet altijd snel geholpen.” Als tienjarig meisje wilde ze iets doen om deze problemen aan het licht te brengen. “Mijn moeder belde na lang zeuren met de SP, maar die dachten natuurlijk ook: ‘Wat moeten wij met een tienjarige?’ Uiteindelijk mocht ik op mijn twaalfde flyeren en ben ik meegegaan naar verschillende demonstraties.”
Ondanks dat Rebekka nog heel jong was, lieten de mensen binnen de SP haar graag alle ins en outs zien. Sindsdien heeft ze zich jarenlang lokaal ingezet voor de SP. Op haar zeventiende zat Rebekka in het bestuur van de afdeling en op haar achttiende was ze éindelijk oud genoeg om de gemeenteraad in te gaan. Na een jaar in de gemeenteraad te hebben gezeten, besloot Rebekka op haar negentiende over te stappen naar de landelijke partij BIJ1.
BIJ1
De overstap naar BIJ1 voelde voor Rebekka heel vertrouwd. “Dat klinkt misschien heel cliché, maar de partij voelde voor mij als thuiskomen. Ze gaven mij zo’n warm en vertrouwd gevoel.” De SP kwam niet meer overeen met Rebekka’s overtuigingen. “Ze sloegen rechtsaf, waar ik juist naar links wilde. De kernwaarden van BIJ1: radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid, spraken mij veel meer aan. De overstap was daarom een logische keus voor mij.”
Toen Rebekka bij BIJ1 begon, stond de partij nog in de startblokken. “Ik ben veel bezig geweest met het meedenken over de inhoud van de partij en de verkiezingscampagne. Daar hebben we toen allemaal hard voor gewerkt. Uiteindelijk is dit beloond met één zetel in de tweede kamer.” Na het vieren van deze zetel ondersteunt Rebekka nu Sylvana Simons in de kamer. Ze houdt zich bezig met de grote lijnen van debatten, bedenkt actielijnen en stelt schriftelijke vragen aan het kabinet. “Op dit moment ben ik daarnaast druk bezig met het oprichten van een kennisbureau. We willen graag een plek hebben waar we zowel wetenschappelijke als ervaringskennis kunnen verzamelen en delen.”
Haat
Sylvana Simons, de lijsttrekker van BIJ1 wordt dagelijks door de modder gesleept in de politiek. Ook voor Rebekka zijn haatreacties helaas bekend terrein. “De eerste keren dat ik nare reacties kreeg op sociale media vond ik dat natuurlijk heftig, maar je raakt eraan gewend. Ze lijken me nu niet meer echt te raken, al helemaal niet wanneer ze via sociale media worden verstuurd.”
Rebekka omschrijft hoe het door sociale media makkelijk is voor mensen om ergens lukraak op te reageren. “Soms denk ik dat mensen vergeten dat ik ook gewoon maar een mens ben, wanneer ze haatreacties naar mij sturen. Ik heb er wel eens op gereageerd, om vervolgens haters te zien terugkrabbelen van hun standpunten. Via sociale media zijn mensen zó onzichtbaar. Er worden doelloos opmerkingen naar elkaar toegegooid zonder deze verder te bespreken.”
Ashley (27) is leerplichtambtenaar: 'We willen jongeren juist níét voor de rechter slepen'Lees meer‘Rebella’
In de gemeenteraad van Hilversum maakte Rebekka zich vaker hard voor onderwerpen waar de rest liever van wegkeek. Zo bracht zij straatnaamborden aan het licht die verwezen naar voorstanders van apartheid en zette ze zich in voor vluchtelingenkinderen die waren opgegroeid in Nederland, maar toch terug moesten naar het land van hun ouders. Doordat haar overtuigingen vaak botsten met de rest van de gemeenteraad, werd ze op Twitter spottend ‘Rebella’ genoemd. Een bijnaam die als haatreactie ontstond, maar later werd opgepakt door een journalist en in haar voordeel gebruikt. “Rebella staat nu voor mijn radicale ideeën en geeft deze meer kracht. Dat terwijl ik zelf eigenlijk helemaal niet zo rebels of outspoken ben.”
Toekomst
Rebekka vertelt dat ze in de toekomst graag ook andere dingen wil doen dan zich enkel hard maken voor de politiek. “Politiek is voor mij geen doel. Waar ik nodig ben, daar ben ik nu. Ben ik niet meer nodig, dan ben ik weg.” Ze hoopt ooit school weer op te kunnen pakken. “Ik heb mijn middelbare school nooit afgemaakt en ben altijd druk met de politiek bezig. Als ik meer tijd over zou hebben, lijkt het me heel leuk om een studie taalkunde te volgen. Ik weet niet waarom, maar ik heb echt een passie voor uitgestorven talen.” Naast haar taken binnen BIJ1 heeft ze nu bijna geen vrije tijd. “De bedrijfsarts vertelde me laatst dat ik echt hobby’s moet gaan zoeken. Ik ben namelijk écht alleen maar met BIJ1 bezig. Voor nu is slapen na een drukke werkdag mijn favoriete hobby, maar daar moet echt verandering in komen.”
Drempel
Rebekka denkt dat meer jongeren goede ideeën hebben voor de politiek, maar hier niets mee doen. “Jongeren ervaren vaak een drempel om in de ‘stoffige en saaie’ politiek te duiken. Maar als jij een sterk standpunt over iets hebt, maak die stap dan om je aan te sluiten bij een partij met datzelfde standpunt. Alleen op die manier kan je je mening ertoe laten doen.” Ook wil Rebekka leeftijdsgenoten die totaal geen interesse hebben in politiek iets meegeven. “Het is oké om geen sterke mening te hebben over iets, maar maak weloverwogen keuzes als je gaat stemmen. Je stemt tenslotte voor je eigen toekomst. Dat jij niet geïnteresseerd bent in de politiek, betekent niet dat de politiek niet geïnteresseerd is in jou.”
Michelle (29) werd ziek na plaatsen borstimplantaten: 'Rechterkant van mijn lichaam stopte met werken'Lees meer