QiQi is performer en actrice aan de toneelacademie. Ze speelt in de theatervoorstelling ‘De Bananengeneratie’, geïnspireerd op het gelijknamige boek geschreven door journalist Pete Wu.
QiQi (24) over theatervoorstelling 'De Bananengeneratie': 'Er moet meer Aziatische representatie komen'
QiQi vertelt LINDA.meiden wat het voor haar betekent om deel te nemen aan deze voorstelling en over de noodzaak van dit thema.
‘De Bananengeneratie’
In het boek van Pete Wu schrijft de journalist over het anders zijn. Hij heeft een Chinees uiterlijk, maar is opgegroeid in het witte Nederland. Vandaar de term banaan; ‘geel van buiten, wit van binnen’. Er zijn veel Oost-Aziatische Nederlanders die in hetzelfde schuitje zitten. Zij voelen zich ook ‘anders’ en vaak onbegrepen in deze situatie. Vragen zoals: ‘Wat ben jij nou echt?’ of ‘Waar kom je nou echt vandaan?’ benadrukken het anders zijn.
“Adoptie is moeilijk te begrijpen als je zelf niet geadopteerd bent. Ik kreeg als kind vaak opmerkingen naar mijn hoofd, zoals: kut Chinees of loempia. Dit benadrukte alleen maar dat ik ‘anders’ was en het voelde alsof er iets ‘fout’ was aan mijn uiterlijk. Ik heb veel te maken gehad met racistische opmerkingen over mijn ogen, op een gegeven moment wilde ik niets liever dan ‘normaal’ zijn.”
Asian representation
Met de voorstelling De Bananengeneratie wil QiQi de stereotyperingen doorbreken. “In de geschiedenis van films en theater zie je weinig representatie van Oost-Aziatische mensen. En als er dan wel een rol voor hen is, dan spelen ze een prostituee of een stereotyperende rol. Daar word ik dan zo kwaad van. Het kan ook anders. Ik wil niet alleen maar gekoppeld worden aan Aziatische rollen, omdat ik er zo uit zie. Ik vind dat regisseurs diversiteit als vanzelfsprekend onderdeel moeten zien. Ze moeten er scherp op zijn wat voor soort rollen ze creëren en wie ze daarvoor aannemen.
Tekst loopt door onder de Instagram post
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Toneelgroep Oostpool (@toneelgroep_oostpool)
“In de media zie je vaak Westerse ‘mediakenners’ die over een gemarginaliseerde groep spreken. Maar hebben zij dit recht van spreken over de andere groep wel? Zij kijken hier met een Westerse blik naar en op deze manier blijft een cultuur of gemeenschap dus iets bijzonders, iets vreemds voor de westerse maatschappij.”
Oostpool
De actrice hoopt dat er een gemixt publiek op de theatervoorstelling afkomt. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de Aziatische gemeenschap komt kijken naar deze show. Ik denk dat ze veel dingen herkennen en dat ze zich gezien voelen. Het zou ook mooi zijn als iedereen komt kijken. Hopelijk hebben ze na de voorstelling iets meer begrip voor De Bananengeneratie.”
De voorstelling, geregisseerd door Char Li Chung, wordt opgevoerd door toneelgroep Oostpool. Vanaf 11 oktober tot en met 17 december zijn zij door het hele land te zien.
QiQi
Aan de mensen die zichzelf herkennen in QiQi’s verhaal: “Gun jezelf vooral de tijd om je identiteit te ontdekken. Ik was boos op mezelf dat ik het allemaal nog niet wist en nog niet kon omarmen. Maar ik ben pas 24 en dat is oké. Iedereen heeft zijn eigen tempo en het is soms ook gewoon een moeilijk onderwerp. Dus het is logisch als het allemaal nog niet weet.”
Asian Raisins lanceert pilot lespakket voor basisonderwijs: 'Racisme wordt aangeleerd'Lees meer