Veel modemerken verkopen one size-kledingstukken: items waarvan wordt beweerd dat ze voor ieder figuur geschikt zijn. ‘One size fits all’, zoals wordt gezegd. Maar die bewering klopt niet.
Pas je geen one size-kledingstukken? Dit is waarom dat heel normaal is
LINDA.meiden sprak eetstoornis-therapeut Sanne Broeders- van Loon over het effect van ‘one size fits all’ op jonge vrouwen.
Exclusieve maatvoering
“Als je normaal gesproken maat XS hebt, is de kans groot dat kledingstukken in one size bij jou ruim vallen. Het tegenovergestelde geldt wanneer je normaal gesproken een maat XL hebt; in dat geval zal je jezelf waarschijnlijk in het one size-kledingstuk moeten wurmen. Alleen iemand met een relatief kleine maat kan het kledingstuk vaak dragen zoals dat volgens de makers ervan de bedoeling is.”
One size-kledingstukken lijken op voorhand dus misschien praktisch, maar zijn eigenlijk alles behalve dat, zegt Broeders- van Loon. ”Kledingmerken die deze ‘maat’ verkopen, proberen namelijk allesomvattend te zijn, maar slaan de plank daarmee volledig mis. De lengte en omvang van deze kleren zijn ook niet universeel, al doet de term dit wel vermoeden. Ook binnen kledingstukken met ‘one size fits all‘ in het label wordt namelijk gewisseld wat de grootte, breedte en lengte van de items betreft.”
Kledingproducenten
Het ontstaan van one size-kledingstukken komt volgens Broeders- van Loon dan ook niet voort uit inclusieve overwegingen, maar vooral vanuit gemakzucht. “De productiekosten voor eenzelfde item in dezelfde maat liggen namelijk veel lager dan de productiekosten voor het item in, bijvoorbeeld, maten XS tot en met XL. Voor retailmedewerkers geldt dat de inkoop simpelweg eenvoudiger is.”
Negatief zelfbeeld
Fijn voor hen, maar one size-kledingstukken hebben een negatieve invloed op veel vrouwen. “Niet iedere vrouw past hierin, maar veel vrouwen hebben wel de overtuiging dat het tegenovergestelde waar zou moeten zijn”, zegt Broeders- van Loon.
“Voor veel vrouwen gaat het niet passen in een one size-kledingstuk gepaard met teleurstelling en een deuk in hun zelfbeeld. Menig vrouw vraagt zich na het tevergeefs passen af waar zij wel bij horen als zij niet in de definitie van ‘all‘ passen. Als ‘all‘ de norm is en jij past daar niet in, dan ben je kennelijk niét de norm. Toch kan die onnodige teleurstelling leiden tot onzekerheid, frustratie en zelfs schaamte. Met alle mentale en fysieke gevolgen van dien.”
Realistische maten
“Als je wel in one size kledingstukken past, dan is dat fijn voor als je een leuk kledingstuk ziet dat toevallig deze ‘maat’ heeft”, zegt Broeders- van Loon. Maar onthoud: twee vrouwen met dezelfde lengte en hetzelfde gewicht kunnen, bijvoorbeeld, zomaar een compleet andere broekmaat hebben. Een one size-broek zal de één passen en de ander te groot of te klein zijn. Simpelweg omdat onze lijven uniek zijn.”
Ze besluit: “Dergelijke concepten komen veel vaker voor dan we denken. Neem bijvoorbeeld de onderwijssystemen die wij kennen. Ieder kind is anders en heeft dus ook andere handvatten nodig. Toch gaan we in de vroege jeugd al uit van regulier onderwijs, omdat we ook ‘regulier’ als allesomvattend en onterecht ‘inclusief onderwijs’ zijn gaan beschouwen. En dat terwijl ‘regulier’, net als kledingmaten, heel relatief is. Zoals niet ieder kind voor hetzelfde onderwijssysteem gemaakt is, zijn we ook allemaal veel te uniek om in een en dezelfde kledingmaat te passen.”
Zó beïnvloeden Instagramfoto's je zelfbeeld (en dit doe je eraan)Lees meer