Woningtekorten en alsmaar stijgende huurprijzen zorgen ervoor dat jongeren steeds langer thuis wonen. Uit recent onderzoek is gebleken dat 1 op 3 oudere thuiswonenden ‘woonschaamte’ ervaart.
1 op 3 jongeren die (nog) bij ouders wonen ervaart 'woonschaamte': 'Gevoel te hebben gefaald'
“Mogelijk ervaren oudere thuiswoners dat zij van de sociale norm afwijken, wat kan samengaan met gevoelens van schaamte”, aldus Rabobank-econoom Nic Vrieselaar.
Thuis wonen
Geen woning kunnen kopen als starter en exponentieel hoge huurprijzen, om nog maar te zwijgen over het tekort in woningaanbod; we zitten nog altijd middenin een heuse wooncrisis. Dit heeft ook effect op uit huis gaan, blijkt uit recent onderzoek van Rabobank. Nederlanders tussen 18 en 30 jaar wonen steeds langer bij hun ouders. En bij oudere thuiswoners zorgt dat voor schaamte.
Vrieselaar licht toe: ‘”We weten dat jongvolwassenen langer dan vroeger bij hun ouders wonen. Vooral begin-twintigers en studenten wonen vaak thuis, maar onze resultaten laten zien dat ook relatief veel oudere jongvolwassenen die werken bij hun ouders wonen.” Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 18 procent van de 25- tot en met 30-jarigen die geen voltijdopleiding (meer) volgen, maar juist fulltime werken, thuis woont. Deze groep wil bovendien graag weg. In totaal wil 37 procent van de thuiswonenden tussen de 18 en 30 jaar zeker binnen twee jaar verhuizen; onder oudere thuiswoners die fulltime werken is dat 61 procent.’
Bambi (23) woont noodgedwongen in haar auto: 'Eerst sliep ik in steegjes'Lees meerRedenen
Dat steeds meer Nederlanders op volwassen leeftijd thuis wonen heeft te maken met diverse factoren, blijkt uit het onderzoek. Denk aan de onbetaalbaarheid en onvindbaarheid van woningen. ‘Zo’n 61 procent van de thuiswoners zegt namelijk dat het niet kunnen betalen van een geschikte woning een grote rol speelt waarom zij bij hun ouders wonen.’ Volgens 52 procent van de thuiswoners is het niet kunnen vinden van een geschikte woning de reden dat ze nog bij hun ouders bivakkeren.
Het is niet alleen nadelig, want 59 procent zegt dat de financiële voordelen van het thuis wonen voor hen een grote rol speelt. Zij zijn geen geld kwijt aan huur- en woonlasten, waardoor ze de mogelijkheid hebben om te sparen. In ieder geval meer dan hun uitwonende leeftijdsgenoten. Ook de wens om geen studieschuld op te bouwen (39 procent) weegt mee in de beslissing thuis te blijven wonen. Net als het sneller afbetalen van een studieschuld (22 procent).
Woonschaamte
Wat de reden ook is, voor 1 op 3 oudere thuiswoners – tussen 25 en 30 jaar – geldt dat zij kampen met woonschaamte. ‘Zij hebben het gevoel dat anderen op hen neerkijken door hun woonsituatie, hebben het gevoel te hebben gefaald als ze nadenken over hun woonsituatie, en/of schamen zich voor hun woonsituatie.’
Vrieselaar: “Vanaf de leeftijd van 24 jaar is meer dan de helft van de Nederlanders ‘uit huis’. Mogelijk ervaren oudere thuiswoners dat zij van deze sociale norm afwijken, wat kan samengaan met gevoelens van schaamte.”
Millennials weten het zeker: ze kunnen eerder een celebrity daten dan een huis kopenLees meer