Lange tijd werd gedacht dat het snoozen van je wekker slecht voor je gezondheid was. Nieuw onderzoek wijst uit dat dat niet het geval is. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je zijn.
Dus druk nog maar een keer op die knop.
Snoozen = winnen
Als de wekker ’s ochtends gaat, hebben de meeste mensen de behoefte het waken nog even uit te stellen. Na een paar extra minuten met gesloten ogen gaat dan wéér de wekker. Lange tijd werd beweerd dat snoozen slecht was voor je gezondheid en dan met name voor je bloeddruk en hartslag. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Sleep Research, spreekt dit tegen. Sterker nog: ze stellen dat het tegendeel waar is.
Uit het onderzoek komt naar voren dat dertig minuten snoozen de cognitieve prestaties ‘verbeterde of niet van invloed waren’ in vergelijking met abrupt wakker worden. Het snoozen zorgt ervoor dat mensen op een rustigere manier wakker worden ‘door lichte slaapfasen te doorlopen en abrupte verstoringen in de diepe slaap te vermijden’. Dit is voordelig voor mensen die last hebben van ochtendslaperigheid.
Gemiddelde tijd
Van de totaal 1195 deelnemers geeft 69 procent aan de snooze-functie ‘soms’ te gebruiken. Dat wordt meestal gedaan op werkdagen (71 procent), maar een kleine groep (23 procent) maakt geen onderscheid en drukt de knop ook op vrije dagen in. Tussen de alarmen door valt 60 procent ‘meestal’ of ‘altijd’ weer in slaap. En gemiddeld wordt er elke ochtend 22 minuten gesnoozed, met 8 minuten extra slaaptijd tussen de wekkers in.
Ook wordt opgemerkt dat vooral jongvolwassenen (maar liefst 42 procent) moeite heeft met ontwaken. Nachtbrakers idem dito, bij hen wordt de snooze-knop ingedrukt omdat ze uit een diepere slaapfase moet ontwaken.