In de portrettenreeks Doorpakkers nemen we een kijkje in het werkleven van jonge professionals die hun plek vinden in het Nederlandse bedrijfsleven. Wat is zo boeiend aan dat ene beroep? Hoe belangrijk is het om betekenis te vinden in je werk? En hoe ervaart Gen Z de dynamiek binnen een groot bedrijf?
Werken in een team vol mannen? Nikki (23) vindt dat juist leuk: 'Ze zijn lekker nuchter'
Dit keer spraken we Nikki de Laat (23), die als operator bij Shell laat zien dat techniek allang niet meer alleen voor mannen is.
Meer dan je denkt
Als operator bij Shell werkt Nikki dagelijks met chemische processen. “Eigenlijk maak ik de grondstoffen die later verwerkt worden tot producten. Denk aan kunststofbumpers die elektrische auto’s lichter maken zodat ze minder elektriciteit vragen, bijvoorbeeld. Chemie is dus echt overal,” legt ze uit. Nikki beheert zowel de binnen- als buitenkant van de fabriek: van controle-rondes om lekkages te voorkomen tot het bijsturen van processen in de controlekamer. “Geen dag is hetzelfde, en dat maakt het zo leuk.” Diversiteit en afwisseling hebben in je werk is dan het allerbelangrijkste voor Nikki.
Dat klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld, maar Nikki gelooft dat techniek veel toegankelijker is dan mensen denken. “Als je nieuwsgierig bent en wilt leren, kun je hier echt je plek vinden. Er is namelijk heel veel mogelijk.”
Duurzaamheid
Nikki krijgt regelmatig de vraag waarom ze bij Shell werkt, vaak met een kritische ondertoon over het milieu. Op die opmerking reageert ze altijd rustig. “Neem bijvoorbeeld de trui die jij aanhebt, die heeft een mooi kleurtje. Dat zou er niet zijn zonder de grondstoffen waar ik mee werk. Veel van onze dagelijkse producten komen voort uit wat Shell produceert. Ik vind het ook belangrijk en interessant om te kijken hoe we chemische processen kunnen verbeteren zodat het minder impact heeft op het milieu. En juist bij een groot bedrijf als Shell kun je op schaal echt iets veranderen.”
One of the guys
Als één van de weinige vrouwen in haar team weet Nikki als geen ander dat je in een mannenbolwerk prima je plek kunt vinden. “Mijn team bestaat uit 25 mannen, maar ik voel me nooit anders behandeld,” vertelt ze. Sterker nog, Nikki geniet juist van de directe, nuchtere sfeer op de werkvloer. “We kunnen alles tegen elkaar zeggen, en dat waardeer ik enorm. We laten elkaar vrij, maar helpen elkaar ook als dat nodig is.”
Daarnaast ziet Nikki hoe samenwerking tussen verschillende generaties écht iets toevoegt. “We zijn nu bezig met een stukje digitalisatie, en dan komt onze generatie meer aan bod. De oudere generatie brengt juist weer ontzettend veel praktijkkennis mee die je nodig hebt in de fabriek. Zo leren we van elkaar, en dat werkt heel goed.”
Pakken wat je pakken kan
Nikki’s loopbaan bewijst dat je niet altijd een uitgestippeld plan hoeft te hebben. Vroeger dacht ze dat ze iets met dieren wilde gaan doen, maar dat liep dus totaal anders. “De vakken scheikunde, natuurkunde en biologie vond ik altijd heel leuk, dus zo kwam ik op de open dag van de studie procesoperator terecht.” Hoe ze toen bij Shell is beland? “Ik ben erin gerold door mijn stage. Maar wat ik vooral heb geleerd, is dat je kansen moet grijpen,” voegt ze toe. En dat betekent soms ook dat je je comfort zone moet verlaten. “Ik gaf aan dat ik graag wilde bijdragen aan de bouw van een nieuwe fabriek, en voor ik het wist, vroegen ze me mee te doen. Gewoon omdat ik het simpelweg vroeg.”
Voor Nikki is salaris ook een punt, maar zeker niet het belangrijkste aspect. “Een goed salaris vind ik fijn, maar wat ik nog veel belangrijker vind is dat je werk doet wat je écht leuk vindt.”
Altijd blijven leren
Voor Nikki is één ding duidelijk: stilstaan is geen optie. “Bij Shell ben je nooit uitgeleerd,” vertelt ze. “Er zijn zoveel interne opleidingen en mogelijkheden om door te groeien.” Zelf heeft ze grote plannen: ze droomt ervan om de eerste vrouwelijke ploegleider op haar afdeling te worden. Maar dat betekent niet dat je alles al moet weten als je begint. “Ik vind het belangrijk dat een werkgever kijkt naar wat bij je past,” zegt ze. “Als je merkt dat een bepaalde functie niet meer voor je werkt, zoeken we gezamenlijk iets dat beter bij je aansluit.” Voor Nikki maakt die ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen haar werk extra waardevol.
Nikki’s beste advies voor andere meiden die hun weg proberen te vinden in de werkwereld? “Geloof in jezelf en deins niet terug voor moeilijke situaties. Je kunt namelijk meer dan je denkt.”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Doorpakkers, een initiatief van Nederlandse bedrijven in samenwerking met VNO-NCW en is dé plek voor gesprekken over ondernemen, duurzaamheid, gelijkheid, betekenisvol werk en financiële zekerheid. LINDA.meiden gaat in gesprek met mensen die bij bedrijven werken, van klein tot groot, over thema’s die ons allemaal aangaan.
Meer verhalen lezen van andere Doorpakkers? Dat doe je hier.