Een opgeblazen buik of wekenlang niet naar de wc kunnen? Daar weet de 25 -jarige Naomi alles van. Ze heeft namelijk last van het prikkelbare darm syndroom.
Op TikTok deelt ze allerlei tips en ervaringen over haar PDS.
Een opgeblazen buik of wekenlang niet naar de wc kunnen? Daar weet de 25 -jarige Naomi alles van. Ze heeft namelijk last van het prikkelbare darm syndroom.
Op TikTok deelt ze allerlei tips en ervaringen over haar PDS.
Op haar veertiende kreeg Naomi de diagnose ‘prikkelbare darm syndroom’. Dit betekent dat ze last heeft van een storing in haar maag- en darmkanaal, wat zorgt voor onwenselijke klachten. “Mijn klachten zijn obstipatie, buikkrampen en heftige aanvallen, waardoor ik ineens naar de wc moet. Ik heb dan ook heel erg last van een opgeblazen buik, waardoor het voelt alsof ik elk moment kan ontploffen.”
Na haar diagnose heeft Naomi weinig hulp van de dokter gekregen, omdat medicijnen niet voor haar werkten. Dit zorgde ervoor dat ze vier jaar lang met haar syndroom heeft gelopen zonder dieet of oplossing. “Laxeermiddelen, klysma’s, vezelzakjes: ik heb het allemaal geprobeerd. Ook uit echo’s en ontlastingsonderzoeken kwam niets. Ik werd echt van het kastje naar de muur gestuurd.”
Uiteindelijk heeft Naomi haar eigen onderzoek gedaan en is ze erachter gekomen wat wel en niet voor haar werkt. “Ik eet en drink niets waar melk in zit en weet dat ik niet tegen bepaalde peulvruchten en koolsoorten kan. Ik reageer heel slecht op ui, dus dat vermijd ik ook. Wanneer ik ui eet, zwelt mijn hele buik op. Ik krijg dan echt de vraag of ik zwanger ben.”
Naomi’s prikkelbare darm syndroom is iets waar ze constant rekening mee moet houden. “Ik ben altijd bezig met wat ik eet, waar ik naartoe ga en of er een wc in de buurt is. Ook als ik mij aan mijn dieet houd heb ik nog steeds last van mijn darmen. Vooral wanneer ik gestresst ben zijn mijn klachten erg.”
Tekst gaat door onder de foto.
De klachten die Naomi heeft, hebben ook zeker voor wat ongemakkelijke situaties gezorgd. Zo ging het even mis op de eerste date met haar ex. “Ik had al een beetje buikpijn, maar wilde het niet teveel aandacht geven en duwde het weg. Als persoon met het prikkelbare darm syndroom kun je heel erg last hebben van gas. Je kunt wel raden wat er toen gebeurde: terwijl ik nieste liet ik een keiharde scheet. Gelukkig konden we er allebei om lachen en hebben we daarna nog heel wat dates gehad.”
Alhoewel ze er om kan lachen, rust er nog steeds een taboe op darmklachten en naar het toilet gaan, volgens Naomi. “Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom die ik spreek worden niet serieus genomen. We krijgen dan reacties als ‘ik poep ook weleens niet’ of ‘ik heb ook wel eens buikpijn’. Onze klachten zijn meer dan dat en zijn een serieus probleem.”
Naomi merkt dat het taboe vooral een ding is bij mannen. “Mannen doen heel hysterisch over het feit dat vrouwen poepen. Uit de reacties die ik heb gekregen kan ik halen dat ze het heel ongemakkelijk vinden om daarover te praten, zoals ‘dat had ik echt niet willen weten’ en kots emoji’s.”
Dit soort negatieve reacties hebben er vaak voor gezorgd dat ze vroeger niet durfde te praten over haar syndroom. “Ik hield het vaak voor me, omdat ik het lastig vond om erover te praten. Vooral omdat ik zelf niet goed wist hoe ik hiermee om moest gaan. Nu ben ik er heel open over en maak ik zelfs TikToks over mijn ervaringen. Ik doe dit vooral, omdat ik die openheid zelf heb gemist en anderen wil helpen. Iedereen poept, dus doe daar nou niet zo moeilijk over.”
Wat Naomi’s grootse doel met haar TikTok video’s is, is dat mensen zich bewust worden van hun klachten en hier achteraan gaan. “Als we allemaal stil zijn en met de klachten rond blijven lopen, houden we het taboe in stand. Het kan ook heel slecht zijn voor je gezondheid, dus zoek alsjeblieft een oplossing als je je kunt vinden in dit verhaal. Opstaan en slapen met buikpijn wil niemand”
Haar grootste advies is dat mensen het syndroom moeten omarmen. “Ik werd erg onzeker van mijn buik, maar op een gegeven moment moet je jezelf accepteren. Je moet van jezelf leren houden en het een plekje geven. Kijk wat je eraan kunt doen en wees gewoon altijd de beste versie van jezelf; óók met het prikkelbare darm syndroom.”
Vrouwen verwijderen op TikTok massaal hun eigen spiraaltjeLees meer